Innlegget til Ørjan Greiff Johnsen om lærerne opplever jeg som et godt eksempel på «lærerens tapte autoritet» i det norske samfunnet. Og det synes jeg er synd. For skolen berører oss alle, ingen unngår den. Det norske samfunnet pålegger alle barn og unge å gå 10 år i grunnskolen. Og, de facto, føler det store flertallet av landets 16-19-åringer at de må gå videregående skole. Når det norske samfunnet krever så mye skolegang av sine barn og unge, må det jo være fordi det samme samfunnet mener at skolen er viktig – for den enkelte og for samfunnet.

Når skolen oppfattes som så viktig, er det jo rimelig at det samme samfunnet også er opptatt av at skolen er god. Og «alle» veit at ingen skole blir god uten gode lærere. Hvordan skal så det norske samfunnet sikre seg at den norske skolen har og får gode lærere? Jo, gjennom å gjøre lærer- og lektorjobben så attraktiv at hvert års lærertalenter søker lærer- og lektorutdanning, ikke utdanning som lege, sivilingeniør, arkitekt, jurist, økonom, psykolog tannlege, samfunnsviter. For det er jo disse utdanningene lærerutdanninga særlig må konkurrere med i kampen om lærertalentene.

Spesielt gjelder dette studiespesialisering på videregående, men også ungdomsskolen. Lærertalentene er faglig dyktige og har særlige evner som relasjonsbyggere. Slike personer, som det ikke er så altfor mange av i hvert kull, er attraktive innen ei rekke, godt betalte, yrker. Så da må vi som samfunn bestemme oss. Er skolen så viktig at vi vil at de største lærertalentene skal velge å bli lærer eller lektor? Hvis svaret her er ja, må det norske samfunnet ta lønnskonsekvensene av det. Er vi ikke villige til å gjøre det, sier vi indirekte at skolen ikke er viktigere enn at vi klarer oss med de nest beste eller tredje beste.

Ørjan Greiff Johansen, jeg oppfatter ditt innlegg slik at du mener skolen ikke er viktigere for Norge enn at det ok at det primært er de nest beste og tredje beste lærertalentene som velger lærer- og lektorutdanning.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.