Vi mennesker kan ikke fortsette å legge beslag på naturen. Tillermarka og flere bynære naturområder står på spill nå. Miljøpartiet De Grønne vil gjøre i Trondheim det verdenssamfunnet forplikta seg til gjennom naturavtalen – stoppe nedbygging av naturen og starte gjenoppbygging av den.

Summen av alle naturinngrep gjør at vi nå står i ei krise som vi ikke veit de fulle konsekvensene av. Den globale naturavtalen som ble inngått før jul har til hensikt å snu denne utviklinga. Ethvert naturinngrep skjer imidlertid lokalt en plass, og det hviler derfor et stort ansvar på oss folkevalgte. Som i klimakrisa må det tenkes globalt og handles lokalt.

Klimaet og naturen er to sider av samme sak. De er gjensidig avhengige av hverandre, og begge påvirkes av menneskelig aktivitet. Å redde naturen er en del av løsninga på klimakrisa. Likens er en del av løsninga på naturkrisa å stoppe klimaendringene.

Fungerende økosystemer er en forutsetning for alt liv på denne planeten som vi mennesker deler med millioner av ulike arter. Vi skal kunne nyttiggjøre oss av den rike naturen vi er så heldige å ha, men bruken må være skånsom for å unngå at vi gjør uopprettelig skade. Naturen er hele livsgrunnlaget vårt, og vi mennesker er ikke adskilt fra den. Fra 1991, da vi i Miljøpartiet De Grønne ble valgt inn i bystyret i Trondheim, har vi tatt kamper for bedre vern og ivaretakelse av naturen. Noen er vunnet. Andre er tapt. En av de siste kampene var den mot nedbygging av Skjetleinskogens økologiske korridorer, ravinedaler, myr, friluftsliv og matjord. Nok en gang sto Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet sammen om naturødeleggelse. Resten støtta avvisningsforslaget vårt.

Nå står altså flere bynære naturområder på spill. Et eksempel er Tillermarka som trues av nedbygging. Vi gleder oss over å lese i Adressa at mange har engasjert seg i det. Dette øker sjansen for at naturen skal seire denne gangen.

Et overordna mål for Trondheim er å oppnå arealnøytralitet gjennom stans i nedbygging av natur. Videre vil vi i Miljøpartiet De Grønne ha ei arealpositiv byutvikling ved å gjenopprette ødelagt natur sånn at den igjen blir i stand til å klare seg på egen hånd. En sånn forvaltning blir krevende, men å la være blir langt verre. Naturen rundt oss må gis bedre vilkår.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!