På Rådhuset samarbeider de politiske partiene hele tiden. Hvorfor skryter de ikke mer av det?

Se for deg sommeren 2023. Det er august, blå himmel og en lun bris i lufta. I stedet for å vasse i regn, bader vi i sol og i Theisendammen.

På toppen av Nordre står byens politikere med nye slagord og påsmurte kampanjer. De grå dressene er byttet ut med fargerike t-skjorter og caps. De soler seg i det deilige sommerværet og i sitt eget valgflesk.

Adresseavisen inviterer til ordførerduell og i den snakker kandidatene om egen politikk, ikke hva som er feil med alle andres. Kandidatene svarer på hvordan de som politisk ledergruppe utfyller hverandre. Vi får høre om Kent Ranums styrker som ordfører, og hva han trenger av sine politiske motstandere for å gjøre Trondheim fenomenalt bra. Erling Moe snakker om sitt bidrag til det tverrpolitiske samarbeidet og hvordan han gjør sine politiske motstandere bedre. Arbeiderpartiets kandidat snakker om hva som skal til for at formannskapet blir byens beste team. Kandidaten fremhever sin rolle for å lykkes med det, uavhengig av hvem som sitter med makten.

Kent Ranum møtte pressen etter at han ble innstilt som Høyres toppkandidat i Trondheim. Foto: Christine Schefte

Er det en utopi?

Skal vi tro sommerens meningsutveksling i Adresseavisen, har vi fortsatt en vei å gå. Samtidig som nominasjonskomiteene jobbet med å finne de riktige lederkandidatene, brukte flere av politikerne på Rådhuset sommeren på å vise at de hverken er gode på å unne eller beundre.

I stedet for å snakke om egen politikk eller ambisjoner, brukte de verdifull spalteplass til å snakke om andres feil, og manglende samarbeidsegenskaper. Om målet var å styrke laget, er det en fryktelig dårlig strategi å bygge bro fra den offentlige skyttergraven.

Men kanskje er det helt bevisst, fordi politikerne vet at konflikt gir oppmerksomhet og overskrifter. Kanskje er det også litt ufortjent, der et uheldig sitat blir vridd, tatt ut av sammenheng, og brukt av journalisten for å skape saken.

Samtidig er det en trend. Når politikere skal fremme seg selv og sin egen politikk, ender de ofte med å snakke ned alle andre. Er det virkelig det velgerne vil ha, og er det til byens beste at det politiske spillet er så konfronterende og konfliktfylt?

For selv om det foregår mye godt tverrpolitisk samarbeid, og politiske beslutninger er et resultat av forhandlinger og kompromiss, er det konfliktene som preger nyhetsbildet. Når politikerne har lyktes med en lagseier, er det som oftest noen som er misfornøyd. I media hagler kritikken, fordi de må forsvare den halvgode løsningen ovenfor velgerne sine.

Da Birgit Skarstein vant EM-gull i sommer mente hun medaljen var for liten til å romme navnene til alle som har bidratt til seieren. I sykling trekker både konkurrenter og støtteapparat opp rytteren som ruller først over målstreken. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har lest om skistjerner som både deler treningsmetoder og hyller konkurrentene sine i media.

Idretten og arbeidslivet har forlengs anerkjent at vi får bedre resultat av å gjøre hverandre gode. Vi deler informasjon, fremsnakker hverandre og øver på det vi vil bli gode på.

Hvorfor ser vi ikke mer av den lagånden i politikken? Når leste du sist en overskrift der Arbeiderpartiet takker SV for at de kom til enighet? Eller at Frp roser Høyre for et godt forslag?

Vil noen gang en ordførerkandidat konkludere med at i dag var de andre debattantene betydelig bedre, og rose dem for gode prestasjoner?

Kanskje er det litt mye å håpe på. Men vi løser ikke byens viktigste utfordringer med å snakke ned alle andre. Vi skaper heller ikke en god debattkultur med det. Selv om politikerrollen er ute på anbud hvert fjerde år, har ikke markedet klart å regulere ukulturen.

Jakten på byens neste ordfører er ikke helt som andre konkurranser eller rekrutteringsprosesser. Men prosessen burde likevel ha et felles mål – kandidater som får ut det beste i det tverrpolitiske laget, både på bakrommet, i bystyret og i media. Først da blir de byens beste team.

Les flere kommentarer av Hanne Marstrand her!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.