Skredet i Valsøyfjord viser at lokale redningsmannskap er helt avgjørende omkring i landet. De fortjener å bli satt enda større pris på.

De frivillige redningsmannskapene var med på å redde liv da et jordskred knuste en enebolig i Valsøyfjord fredag kveld. Folk i området som jobber som brann- og redningsmannskap på fritida, kom tidlig til stedet og hjalp flere. De visste også at en eldre kvinne og et lite barn fortsatt befant seg inne i huset sent fredag kveld.

- Vi kunne ikke se jenta. Men vi hørte en vag, gråtende stemme, fortalte Børge Henden til Aftenposten. Han hadde fredag kveld jobben som utrykningssjef i Heim brann og redning, som er kommunens deltidsbrannvesen. De berget toåringen.

Totalt arbeider 39 personer i dette brannvesenet. De aller fleste har små deltidsstillinger ved siden av sitt vanlige arbeid. De plikter å rykke ut når alarmen går og må være klare for utrykning 365 dager i året.

Når ulykker skjer, kan deres innsats være helt avgjørende for utfallet. De kjenner lokalbefolkningen og terrenget. I mange tilfeller er det lokale brannvesenet først på stedet ved ulykker og skader.

I Valsøyfjord ble det også en stor fordel for hjelpearbeidet at redningshunden Chess var i nærheten. De lokale brannfolkene fikk dessuten hjelp fra Trøndelag brann- og redningstjeneste i Trondheim. Politi, luftambulanse, ambulanse og andre i helsetjenesten gjorde også en viktig innsats.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har sett med kritiske øyne på lokale deltidsbrannvesen der de aller fleste – kanskje alle – arbeider deltid. Blant annet på grunn av klimaendringene kan det i åra som kommer oppstå større branner som strekker seg over flere kommuner. Da kan det være behov for å organisere brannsikkerheten på en annen måte.

Det har vi stor forståelse for. Men skredet i Valsøyfjord viser tydelig at lokale redningsmannskap har enorm betydning. De fortjener all mulig honnør og gode arbeidsforhold, også hvis det blir nødvendig å organisere samfunnssikkerheten på en annen måte.