Det er uheldig at vi må bruke tid på å diskutere dårlige aksjoner og holdninger heller enn klimaløsninger.

I sommer blokkerte klimaaksjonisten Joachim Skahjem (24) rushtrafikken på Kroppanbrua i Trondheim sammen med aktivister fra organisasjonen Stopp oljeletinga. Torsdag kveld kom han med hårreisende og fullstendig uakseptable uttalelser om voldsbruk i NRKs Debatten.

– Det jeg definitivt ikke kan utelukke, er at vold vil skje. Og det tror jeg kommer til å skje, sa Skahjem, som trakk paralleller til motstandsmenn som Gunnar Sønsteby og Max Manus under krigen. – De brukte vold, og jeg tror alle sammen her er veldig takknemlige for det i dag (...). Det skjedde da, det er fullt mulig at det må skje igjen.

24-åringen utelukket ikke at liv kan gå tapt i klimaaksjoner. Én ting er at Stopp oljeletinga har provosert mange med vandalisme og trafikkblokader. Mer alvorlig er det at de har samarbeidet med en person som bidrar til å legitimere voldsbruk. Det er bra at Skahjem fredag gikk ut av organisasjonen.

Uansett er skaden skjedd. Vi bruker krefter på å diskutere dårlige aksjoner og holdninger, heller enn klimaløsninger. Viktige stemmer på klimafeltet må rykke ut for å ta avstand fra mulig voldsbruk, mens alle vet at det finnes langt viktigere ting å diskutere. Klimakrisen er akutt.

MDG-leder Rasmus Hansson gjorde torsdag en dårlig figur på Debatten. Han tok avstand fra vold, men virket mest opptatt av å vise forståelse for klimaaktivisters frustrasjon. Bellona-leder Frederic Hauge var langt mer kontant i sin fordømmelse. – Du er farlig fordi du kan få andre til å gjennomføre det du prater om, sa Hauge henvendt til Skahjem.

Denne uka aksjonerte medlemmer av Stopp oljeletinga ved Equinor på Rotvoll i Trondheim. De kastet vannbasert maling på inngangspartiet, men oppførte seg ellers bra, ifølge politiet. Effekten av slike aksjoner er tvilsom. I ulike kommentarfelt har aktivistene fått mye kritikk. Flere ganger har også kritikken krysset grensen for det akseptable – med voldoppfordringer og hets. Nå er det viktig at alle besinner seg og setter klimasaken heller enn dårlige aksjoner på dagsorden.