En tur i Bymarka på den populære stien fra sørsida av Theisendammen og opp til Baklidammen byr på en rekke fargesterke opplevelser. I stidelet ved foten av Blyberget er for eksempel infotavle og skiltstokk malt i en irrgrønn farge. Langs stien innover mot Baklidammen og videre over demningen passeres med jevne mellomrom skinnende hvite skiltstokker og ditto hvilebenker. Underveis på turen krysses Baklibekken på ei trebru. Her har rekkverket fått seg en heftig omgang med malerkosten og framstår i en insisterende, mintgrønn drakt.

Fargene i naturen er mer en gode nok, skriver bymarkaentusiasten. Foto: Privat

Dette var da voldsomt til maleglede, tenker jeg ved første øyekast. Etter hvert som fargeinnslagene blir mange, melder det seg en voksende tvil. Er dette greit? Trenger vi virkelig å pynte opp i marka med slike påtrengende visuelle virkemidler? Er ikke naturen fin nok som den er uten at vi trenger å tilføre konkurrerende fargeklatter?

For mange gir naturopplevelser en kjærkommen hvile fra alle inntrykkene vi ellers bombarderes med. Folk som har overlevd alvorlig sykdom eller ulykker forteller gjerne at de i tida etterpå har opplevd naturen mye sterkere enn før, og at de nå virkelig har fått øynene opp for hvor uendelig vakker den er i all sin detaljrikdom.

Jeg tror vi alle kan lære oss å bruke naturen mer bevisst som en kilde til større harmoni i livene våre. Da vil vi for alvor sette pris på fargespillet i landskapet som endrer karakter fra øyeblikk til øyeblikk, tryllet fram av lysets magi. Eller kjenne på ydmykhet ved å oppleve de siste solstrålene forgylle et blikkstille vann en varm sommerkveld.

Asgeir Våg Foto: Privat

Vi kan også la oss fascinere av hvordan naturen kler seg i ulike drakter gjennom årets gang. Med finstemt naturtilpasning har den samiske kulturen hele åtte årstider for å beskrive de mange hamskiftene mer nyansert. De fleste av oss lever i dag adskilt fra naturen i vårt daglige virke. Da er det viktig å verne om nærturområdene våre på best mulig måte slik at vi alle kan ha tilgang på gode opplevelser ute i det fri.

Mitt poeng er at alle inngrep som gjøres i marka på vegne av fellesskapet må være nødvendige og hensiktsmessige. Det gjelder også for visuelle inngrep på lik linje med fysisk tilrettelegging. Jeg er sikker på at den overdrevne fargebruken i området fra Theisendammen til Baklidammen er gjort i beste mening. Jeg vil likevel hevde at dette «stuntet» forstyrrer naturopplevelsen langt mer enn det beriker.

Dette er kanskje ikke noen stor sak, men det handler om å vise naturen respekten og omtanken den fortjener. Jeg krysser derfor fingrene for at dette er et enkeltstående prosjekt og ikke den nye visuelle standarden i Bymarka. For naturen trenger ikke å påføres ekstra penselstrøk, den er allerede et fullendt mesterverk.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe