Åpent brev fra leger og sykepleiere ved Avdeling for Thoraxanestesi ved St Olavs hospital til styret i Helse Midt-Norge HF.

Vi er leger og sykepleiere ved Avdeling for Thoraxanestesi og vi behandler noen av de aller sykeste pasientene ved St. Olavs hospital. Ofte står vi i behandlingssituasjoner hvor riktig behandling er tidskritisk. Vi er svært bekymret for forsvarligheten i pasientbehandlingen hvis Helseplattformen blir innført ved St. Olavs hospital.

Vi vet hva vi snakker om. Vi har øvd. Vi har brukt all fordypningstid i over ett år på Helseplattformen. Vi øvde i vinter, i vår, og vi øver nå. Vi har jobbet parallelt med Helseplattformen og dagens journalsystemer, og vi finner en rekke svakheter:

  • Programmet er ekstremt lite brukervennlig: Økt tidsbruk på dokumentasjon, mindre tid på pasient.

  • Informasjon forsvinner i alt uviktig på skjermen. Vi frykter å miste viktige opplysninger som har betydning for tidskritisk og livreddende behandling.

  • I tidskritiske situasjoner klarer vi ikke å se på journalen sammen med en kirurg, en indremedisiner eller en sykepleier, fordi skjermbildet for disse ulike yrkesgruppene er forskjellige. Dette blir svært utfordrende hvor tett samarbeid på kort tid er essensiell.

  • Arbeidsflyten er full av unødvendige klikk og signeringer som resulterer i økt tidsbruk.

  • Helseplattformen har et brukergrensesnitt som tar oss mange år tilbake i tid når det gjelder brukervennlighet i en elektronisk pasientjournal.

  • Erfaringene fra Legevakta i Trondheim fem måneder etter oppstart, er en betydelig redusert behandlingskapasitet.

En måned før innføring vet vi ennå ikke om innloggingen virker. Under øving får vi ikke logget på med vår egen identitet. En rekke funksjoner skal komme opp og gå når hele systemet skal startes opp lørdag 12. november. Før den tid vet vi ikke om vi får logget inn, funnet igjen pasientene, og ikke minst kommunisert med laboratorier og blodbanken.

Som anestesipersonell er vi trent på å være i forkant og tenke sikkerhet over alt annet. Helsevesenet har en sentral rolle i totalforsvaret og vi er usikre om vi kan håndtere en potensiell masseskade/pasienttilstrømning med de enorme logistiske utfordringene det gir. Slik vi ser det velger Helse Midt-Norge den 12. november å sette det 3. største sykehuset i Norge i knestående, i uoverskuelig fremtid. Slik trusselbildet i verden er nå – er det virkelig et klokt valg?

Våre intensivavdelinger gir fremragende behandling. Men sykehuset er fullt. Intensivavdelingene våre er fulle. Det er allerede ventelister til livsnødvendig behandling. Gjennom hele pandemien, gjennom sommeren og nå i høst har arbeidsbelastningen vært svært høy. Det er vanskelig å få tak i vikarer. Vi er svært bekymret for at innføringen av Helseplattformen vil være det som får disse avdelingene til å knele. Det vil være en katastrofe for Midt-Norges befolkning å redusere kapasiteten og kvaliteten vi vet vi kan yte til våre pasienter.

Vi ønsker å vite:

  • Hva er plan B dersom Helseplattformen ikke fungerer? Hva skal til for å reversere beslutningen?

  • Hvem har ansvaret og taler vår sak om en pasient blir skadet eller dør, fordi Helseplattformen ikke fungerer som journalverktøy?

Vi erkjenner at det allerede er investert mye i Helseplattformen. Desto viktigere er det å innse at dette systemet i vår mening ikke vil bli godt for pasientene vi skal behandle, og det vil aldri bli godt for oss som skal arbeide i systemet. Styret i Helse Midt-Norge HF vil bli husket fordi de gjorde tidenes største IKT-tabbe innen norsk helsevesen.

Lytt til våre bekymringer! Stans innføringen av Helseplattformen på St. Olavs hospital!

Overleger thoraxanestesi:

Randi Marie Mohus, Hans Martin Flade, Nils Kristian Skjærvold, Øystein Karlsen, Halvor Langeland, Audun Eskeland Rimehaug, Sakari Aro, Tomas Dybos Tannvik, Guro Krüger

Anestesisykepleiere thoraxanestesi:

Torill Storstein, Marit Utgaard, Magnus Berntsen, Turid Eithun, Caroline Wist, Maria Lund