Forsvarsministeren og forsvarsledelsen må gjøre mye mer for å bekjempe trakassering, maktovergrep og seksuelt press i Forsvaret.

NRK, VG og andre medier har i lang tid avslørt at det foregår alvorlig mobbing og trakassering i Forsvaret. Ofte er det offiserer eller andre høyt plasserte personer som begår maktovergrep eller seksuell trakassering. Avsløringene viser at de som trakasserer, ofte slipper billig unna. Gardister som bruker narkotika på fritida, blir på den annen side dimittert.

Avisa Forsvarets forum har kartlagt 170 varslingssaker fra flere år tilbake, og de mener dette bare er toppen av isfjellet. Sakene handler om alt fra ufine kommentarer til voldtekt og har til felles at dem det blir varslet mot, ofte beholder jobbene sine. Mange varslere har sluttet i Forsvaret på grunn av måten varslene deres er blitt behandlet på. I mange tilfeller kan det være en belastning å varsle.

Denne situasjonen er helt uholdbar. Forsvaret er en stor organisasjon, og det er avgjørende at de ansatte er trygge på at overtramp får konsekvenser.

Dessverre virker forsvarsledelsen handlingslammet i slike saker. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier de tar problemet på stort alvor, men vil ikke gå med på at Forsvaret har en ukultur.

Men slike saker er tydeligvis altfor utbredt. Mobbing og trakassering må stoppes, uansett om vi bruker ordet ukultur eller ikke.

Oberstløytnant Lena Kvarving har undersøkt en rekke slike saker. Før helgen sa hun til Dagsrevyen at sjefer i Forsvaret flere ganger har bedt henne pynte på rapporter hun har skrevet, slik at problemet ikke skulle se så alvorlig ut. Det er selvfølgelig uakseptabelt.

Etter at en rekke saker nå er avslørt gjennom lang tid, ser det fortsatt ikke ut til at forsvarsledelsen har iverksatt tiltak som er kraftige nok. Når forsvarsledelsen ser ut til å være handlingslammet, må forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) gripe inn. Han må gi Forsvaret en klar instruks om at de må gjøre mye mer for å stoppe trakasseringen.