Etter flere år i Norge, har jeg adoptert den «norske» måten å feire jul på.

Foto: Rune Petter Ness

Som majoriteten har jeg også kost meg med ribbe og det som hører julen til. Julepynten og juletreet er fortsatt på plass, men årets høytid er over for denne gang. Svært mange julegaver har skiftet eiere også denne gang! Mens enkelte ble strålende fornøyd, har disse velmente gavene skapt en god del konflikter i de tusen hjem. De som har vært misfornøyd har i tur og orden vandret tilbake til butikkene og byttet. For barn, og en god del voksne, betyr gavene alt!

Min multikulturelle bakgrunn gjør at jeg pendler mellom flere kulturer og dermed pleier jeg å «feire jul» en del ganger. Er heldig sånn sett! Julefeiring har blitt til gode tradisjoner i det multikulturelle miljøet i form av forskjellige sosiale sammenkomster.  Som vanlig pleier stemningen å være magisk, med god mat, dans og musikk. Merry Christmas og Happy New Year er de mest brukte begrepene. Bak ordene ligger det håp om god helse og et lengre liv.

For 26 år siden feiret jeg jul for første gang i Norge. Fra en kald, mørk, ensom og trang hybeltilværelse i et nytt land, sørget min vertsfamilie for en fint start. Erfaringene fra den gang har blitt en integrert del av min personlighet. Jeg opplevde å bli inkludert. Å få delta i norske juletradisjoner ga meg en følelse av deltakelse ikke bare innenfor familiens fire vegger, men at jeg var en del av det norske storsamfunnet.

For mange av våre nye landsmenn kan denne høytiden by på ensomhet og dermed lengsel. Først og fremst fordi svært mange kommer til landet uten sin nærmeste familie. Måten familien samles på her i landet, kan for mange virke uvant. Det hele blir så privat og helst skal man bare være sammen med sin nærmeste familie. I et multikulturelt miljø derimot, er det ikke uvanlig å veksle mellom familien, venner og nærmiljø. En uventet gjest er ikke et problem, det er en gjest og ikke en fremmed!

Siste uke før julaften er det som regel høy stressfaktor ute i trafikken med lange køer. På parkeringsplassene er det vanskelig å finne plasser og inne i butikkene er det et folkehav som minner om trengselen i en millionby. Selv etter så mange år her i landet, skjønner jeg fortsatt ikke hvorfor vi handler så mye mat til jul? Og vi handler uten å tenke over prisene. Et godt eksempel var da forbrukerrådet gikk til anmeldelse av elektronikkjeder etter avsløringene om at de hadde skrudd opp prisene i forbindelse med julen.

Ifølge bladet «Dine Penger» den 20.12.2010 handlet folk som aldri før med bankkort. På en enkelt helg ble det gjennomført totalt 13 millioner kortkjøp med en omsetning på 5,6 milliarder kroner. Som media antydet, ble en ny omsetningsrekord et faktum i forbindelse med julehandelen. Mens handelsstanden jublet, ble Nav bekymret fordi de regnet med at mange kommer til å trenge bistand med å få orden på økonomien i det nye året. Er dette virkelig prisen vi må betale for å gjøre våre nærmeste glade?  Hva med å gi etter evne?

På det mellommenneskelig plan er det svært mange barn, kvinner og eldre som gruer seg til denne høytiden. Høyt alkoholforbruk fører som regel til unødvendig konflikter. Ifølge media har svært mange henvendt seg til forskjellige krisetelefoner for bistand. Samlet sett er likevel denne høytiden en vakker avslutning av året. Den gir rom for refleksjon og ettertanke. Selv om det er mørkt og kaldt ute, virker de fleste lykkelige. Lysene og dekorasjonene er alle kilder til varme. Tross høy grad av stress, tar folk seg tid til å vise omsorg og kjærlighet for sine nærmeste. Mange besøker sine barn, foreldre på alders- og sykehjem, og det er tid for forsoning. Svært mange barn, syke og eldre som vanligvis oppholder seg på institusjoner, hentes hjem til å ta del i julefeiringen.

Noe av det vakreste jeg opplever hvert eneste julaften, er alle stearinlysene på kirkegårdene. Tenk om det kunne ha vært slik flere ganger i året? Fra å være tomme kirker stort sett hele året, fylles kirkene til siste sete. Under selve gudstjenesten er det støyfritt, ingen dans, kun kirkeorgel og prestens preken. Etter gudstjenesten avbrytes alvoret og stillheten. Da sitter smilene løs, med ønsker om «god jul» og «godt nytt år» fra alle kanter! Det er et helt år til neste gang!

Foto: Rune Petter Ness