Denne uka kommer prins William på offisielt besøk til Israel og Øst-Jerusalem. Norske og svenske frivillige ble før helgen deportert, da de kom til landet for å gjøre ikkevoldelig tjeneste.

Alle er åpenbart ikke like velkomne til landet som den engelske prinsen er. Han skal møte statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem, men han skal også møte presidenten for den palestinske selvstyremyndigheten, Mahmoud Abbas. Prinsen skal dessuten snakke med ungdommer både fra Israel og fra det annekterte Øst-Jerusalem.

Dagen før nyheten om det sjeldne kongelige besøket ble offentliggjort i israelske medier, skulle en gruppe på 21 frivillige i det internasjonale økumeniske ledsagerprogrammet for Palestina og Israel (EAPPI) møtes i Jerusalem.

Men fire klarte ikke å møte opp. Etter langvarige avhør i passkontrollen på Ben Gurion-flyplassen ble de nektet innreise til landet.

Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten

De måtte tilbringe natten i en interneringsleir i nærheten, før de ble satt på første fly tilbake til Norge og Sverige neste dag. De to som kom fra Sverige, fikk beskjed om at de er nektet adgang til Israel i ti år fremover. De to norske ble deportert av «sikkerhetsmessige grunner», uten noen videre forklaring på hvorfor og hvordan de er en trussel mot sikkerheten i Israel.

Dette er ikke første gang norske eller svenske ledsagere er nektet adgang til landet. I februar ble to andre norske sendt hjem igjen med uforrettet sak, og i januar ble koordinatoren for den norske delen av programmet administrert av Kirkens nødhjelp deportert.

Jeg er selv en av de frivillige, men slapp lett gjennom passkontrollen. Mannen i skranken kikket først på passet mitt, deretter på billetten, tok så en titt på dataskjermen sin, sa ingenting, men ga meg det blå lille kortet som viser at jeg har fått tre måneders turistvisum til Israel. Andre i gruppen ble i varierende grad utsatt for pågående spørsmål om hensikten med oppholdet, men de kom inn.

Opptatt av debatt? Les også: Vi gikk ned i underetasjen for å finne et bord og fikk sjokk. Vi har aldri før opplevd et større forfall ved et spisested

EAPPI er en kirkelig organisasjon opprettet av Kirkenes verdensråd. De rekrutterer frivillige fra flere land. Vårt oppdrag er å være øyenvitner med en «dempende tilstedeværelse» på steder med høyt spenningsnivå på det okkuperte Vestbredden. Vi skal også dokumentere eventuelle brudd på menneskerettighetene og rapportere det vi ser til FN-systemet.

På Vestbredden prøver folk å leve sine hverdagsliv med skolegang og arbeid på begge sider av muren som Israel har reist gjennom nabolag og landsbyer. Flere steder åpnes muren ved ulike checkpoints slik at folk kan passere, overvåket av tungt bevæpnede israelske soldater. Her er det ledsagernes oppgave å følge skolebarn, bønder og andre med ærend på den andre siden.

Det synes åpenbart at israelske myndigheter ikke liker den fullt lovlige aktiviteten til ledsagerne. Og det er neppe tilfeldig at det særlig er ledsagere fra Israel-kritiske samfunn som det norske og svenske som blir stoppet. De frivillige som kom fra Finland, Tyskland, USA og Storbritannia, ble ikke stoppet. Deporteringen skaper ekstra vanskeligheter for EAPPI, som skal plassere ledsagerne på flere forskjellige steder med høyt spenningsnivå.

Mer debatt: Nå, tre år senere, har jeg innsett at læreryrket ikke er helt slik jeg hadde sett det for meg

Også på andre måter strammer Israel inn mulighetene til å dokumentere brudd på menneskerettighetene overfor palestinske sivile. Regjeringen har lansert et lovforslag som forbyr fotografering av militære, angivelig for å skjerme soldatene. Loven vil trolig bli vedtatt av nasjonalforsamlingen Knesset om kort tid. Virkningen vil bli at israelske soldaters trakassering eller overgrep mot sivile ikke lenger kan dokumenteres med bilder eller video. Loven vil vanskeliggjøre arbeidet til en fri og kritisk presse, og til frivillige organisasjoner.

Samme dag som gruppen vår møttes, måtte ledsagerne som er utplassert i Øst-Jerusalem, rykke ut til en husriving. Hjemmet til en palestinsk familie ble revet under tilsyn av politiet.

Det er viktig å kunne dokumentere slike brudd på menneskerettighetene. Da trengs det øyenvitner som slipper inn i landet og kan fortelle om krenkelsene de ser.

siriwahlolsen@gmail.com

Hør våre kommentatorer og gjest Lasse Berre snakke om trøndersangen, fotball-VM og Arbeiderpartiet

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter

Hør vår debatt-podkast: - Man må kunne tåle karikaturer av profeten