Kurdiske og iranske kvinner brenner sine hijaber. Det gjør sterkt inntrykk å se styrken og samholdet som spesielt kvinnene har vist gjennom de siste ukenes protester i Iran. Jeg håper at vi en dag kan debattere ubehagelige og betente temaer på premissene til disse kvinnene som blir utsatt for grusomheter og vold. På premissene til kvinnene som i altfor lang tid har måttet kjempe alene for sin frigjøring fra undertrykkelsen påført av Den islamske Republikken Iran.

Kurderne og iranerne har et åpenbart felles mål med protestene denne gangen, og det er frihet for alle. Hele befolkningen, også minoritetene, er i gatene og demonstrere med hjertet i hånden. De kjemper for frihet og roper «kvinne, livet, frihet». Tusenvis har blitt arrestert og mange drept.

Mahsa Amini ble bare 22 år gammel. Hun ble drept av moralpolitiet for «feil bruk av hijab».

Amini ble angrepet i Teherans gater fordi Ayatollah-regimet skal bestemme hvordan kvinner kler seg.

Slike tragiske hendelser er en del av hverdagen til kvinner i Iran. Regime bestemmer hvordan du skal kle deg, hvor du kan være og hva du har lov til å gjøre. Som syvåring, kan du ikke gå på skolen uten å bære hijab for eksempel.

Mahsa Amini tilhørte den kurdiske minoriteten i Iran. Kurderne har tidligere blitt stemplet som terrorister av det iranske regimet. Iranerne har de siste årene sendt raketter og droner til Nord-Irak for å drepe «kurdiske mål». Selv mistet jeg broren min for fire år siden i et uprovosert bombeangrep mot Nord-Irak. I Iran har kurderne ingen rettigheter, og det blir dobbelt så vanskelig hvis du er en kvinne.

Jeg er takknemlig for at jeg lever i Norge og fikk tillatelse til å bli her. Et land bygd på demokrati, frihet, menneskerettigheter og ytringsfrihet. Det er disse verdiene unge mennesker kjemper for i Iran.

Vesten må fortsette å sette lys på forholdene i Iran, mediene har en viktig rolle i å opplyse om den indre motstanden regimet møter i egen befolkning. Ja, takk til nyanserte debatter og en presse som også tar tak i kjernen av det vi ser i Iran, Afghanistan og mange andre land der kvinneundertrykkelse er en del av det politiske styresettet.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!