Jeg har akkurat sett ferdig serien Sweatshop der tre ungdommer drar til Phnom Penh som er hovedstaden i Kambodsja for å lære om forholdene til tekstilarbeiderne. At det finnes slike forhold og tilstander provoserer meg. Mange av klærne som blir solgt i store kjeder for eksempel H&M, er produsert i Kambodja, Bangladesh og Kina. Hvor mange tekstilarbeidere jobber under dårlige forhold, for lav lønn.

For å påvirke må vi tenke stort og få med flere. Og jeg vet det er vanskelig, men ett sted må man begynne. Du kan starte med å oppfordre venner og familie til å se Sweatshop (på nettsiden til Aftenposten) og fortelle dem det du vet! Jeg vet hvert fall at elleve timers arbeidsdag ikke skal lønnes med tre dollar. Jeg vet at tre dollar ikke er nok penger til å forsørge en hel familie. Jeg vet at arbeidsforholdene for mange tekstilarbeidere er dårlige. Jeg vet at å sy den samme sømmen om og om igjen, dag etter dag, ikke er noe du kunne tenkt deg å jobbe med. Jeg vet at å sitte på en krakk uten ryggstøtte en hel arbeidsdag er slitsomt. Og jeg vet at arbeiderne ikke kan slenge seg på sofaen og se på tv når de kommer hjem fra jobb.

Når skal menneskerettighetene bety like mye i Kambodsja som i Norge? Å ha kunnskap er å ha makt, og nå som jeg har fortalt deg hva jeg vet, er det din oppgave å videreformidle det jeg nettopp lærte deg. Løsningen er kanskje ikke å stoppe å kjøpe klær på H&M, det vil kanskje få mange konsekvenser for arbeiderne.

Går fabrikken dårligere vil det gå ut over dem, og i verste fall kan det ende med mange arbeidsledige som ikke har noe annet sted å gå. Det beste vi kan gjøre er å påvirke de ulike kjedene til å forbedre arbeidsforholdene for de ansatte.

Vi i Norge har gode forhold og nok penger. Det er vanskelig for oss å forestille oss at det finnes så mye fattigdom og folk med ulike problemer i verden. Vi må reise for å oppleve, og forstå hvor ille tilstandene hos tekstilarbeidere egentlig er. Vi lever i et av verdens rikeste land, vi har makt og demokrati. Hos oss er likeverd og menneskerettigheter en selvfølge. Det er på tide å utnytte det du har, bruk stemmen din på noen som ikke har en, engasjer deg!

Andrea (13)

Vil du skrive til Snakk ut? Fyll inn skjema her, send leserinnlegget ditt på mail til snakkut@adresseavisen.no eller en SMS til 07200 med kodeord snakkut.