Søndag ble verden rystet av en nordkoreansk atomprøvesprengning. Sjansen for at det internasjonale samfunnet kan stagge Kims atommaktsambisjoner er nå mindre enn noensinne.

I går var det blåmandag for verdens statsledere. Søndag gjennomførte Nord-Korea den største atomprøvespregningen i landets historie. Rystelsene etter eksplosjonen kunne føles i både Kina og Sør-Korea. Skjelvingene i verdenspolitikken vil bli enda sterkere.

Eksperter anslår at Kims nye bombe hadde en sprengkraft på 50 kilotonn. Det er imidlertid tvilsomt om Nord-Korea har evnen til å sende atomstridshoder over Stillehavet, slik at de kan nå USA. Uansett viser søndagens prøvesprengning et selvsikkert Nord-Korea som har økt sin militære slagkraft betraktelig.

LES LEDEREN: Et svekket USA truer verdensfreden

Prøvesprengningen ble gjennomført mens Kinas president Xi Jinping var vert for et prestisjetungt møte med Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika. At Kim våger å provosere Kina på denne måten, viser at han antar at kineserne ikke har flere midler i verktøykassen. Det er antakelig riktig. Kinas sterkeste maktmiddel er å strupe oljeforsyningen til Nord-Korea. Problemet er at det kan forårsake Kim-dynastiets fall, og utløse en flyktningbølge i regionen. Det vil skape en destabilisering Kina er villig til å gå langt for å unngå.

Mens Kina og Sør-Korea ønsker en diplomatisk tilnærming til Pyongyang, har amerikanerne satset på sanksjoner. Det er nå åpenbart at sanksjonslinjen er mislykket, delvis fordi amerikanernes trusler har mistet all troverdighet etter at Donald Trumps tordentale om «flammer og vrede» tidligere i sommer ikke ble fulgt opp med handling. Nye utspill om «ekstrem maktbruk» får neppe Kim til å grøsse.

LES KRONIKKEN: Krig er et sannsynlig utfall

– Den eneste muligheten for Washington er å anerkjenne Nord-Korea som en atommakt og forsøke å begrense regimet, sier nordkoreaeksperten Bong Young-shik til Financial Times. Han kan meget vel ha rett. Alt tyder på at militærangrep mot Nord-Korea vil føre til angrep på Seoul. Om Kim har atomvåpen, kan ødeleggelsene bli ufattelige. USA og Sør-Korea har få realistiske muligheter til å stagge Pyongyangs atommaktsambisjoner.

Et av verdens verste diktaturer kan nå befeste sin posisjon som atommakt. At Kim ikke har blitt stanset, er en sikkerhetspolitisk fiasko og en skam for det internasjonale samfunnet.

Følg Adresseavisen Meninger på Facebook og Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter