Er Starmus verdt 30 millioner kroner? Når man ser over 2000 ivrige publikummere lytte til verdens fremste vitenskapsfolk, er spørsmålet glemt.

Starmus er et dyrt arrangement. Da det ble kjent at Trondheim skulle være vertsby i år, mente flere at pengene burde vært brukt på andre formål. Det ungdommelige publikummet som har vært i Trondheim Spektrum de to første dagene, har nok glemt denne kritikken. De har vært opptatt av atskillig viktigere saker enn penger.

LES OGSÅ: Brian Cox laget radio fra Trondheim

- We will rock you, sa forskeren og musikeren Garik Israelian da han sto for den offisielle åpningen av festivalen mandag. Han grunnla Starmus sammen med The Queen-gitarist Brian May for å bringe en kombinasjon av vitenskap og musikk ut til et bredt publikum.

Vi som hører dårlig på grunn av for mye høy musikk, trodde først han sa «we will rob you». For staten bidrar med ti millioner kroner, sponsorene punger ut elleve millioner, og NTNU, kommunen og fylkeskommunen gir tre millioner hver.

LES OGSÅ: Ola Kvernberg og Kristoffer Lo lager bestillingsverk til Starmus

Selvfølgelig er det dyrt å hente så mange vitenskapsfolk fra hele verden til et fem dagers arrangement langt nord på kloden. Starmus er dessuten ikke bare forelesninger for de som kjøper billett til Spektrum. Festivalen inneholder en rekke arrangementer omkring i byen. En serie programposter på Torget starter for eksempel med et møte med to astronauter i dag.

Verdt noen kroner er det også at Starmus i Trondheim blir omtalt i medier i en rekke land. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fortalte fra scenen i Spektrum i går at han aldri var i tvil om at det var verdt å støtte det som skulle skje. Han mener Trondheim er det beste stedet i verden å arrangere Starmus. Skal man få ungdom interessert i vitenskap, må man stimulere nysgjerrigheten deres.

De som er i Spektrum, er allerede blitt nysgjerrige, men de er fortsatt unge. Flertallet av publikum ser ut til være godt under 40 år. De er så interessert i det som skjer, at de applauderte spontant til og med da elleve godt voksne nobelprisvinnere satt på scenen.

May Britt og Edvard Moser var nærmest som ungdomsalibier å regne i denne gjengen der gjennomsnittsalderen ellers var over 70 år. Den svenske medisineren Torsten Nils Wiesel, 93 år gammel, var eldstemann, uten at han av den grunn virket spesielt gammelmodig.

LES OGSÅ: Månevandrere i Trondheims gater

Antakelig har det aldri tidligere skjedd at så mange nobelprisvinnere har deltatt i en paneldebatt på samme scene. Debatten ble nokså springende og overfladisk, men et alvorlig tema lå i bunnen av det hele.

Den portugisiske sosialdemokraten Carlos Muedas, EU-kommissær med ansvar for forskning og utdanning, satte ord på det da han innledet. - Alle redskaper må tas i bruk i kampen mot mistroen til vitenskapen, sa Muedas.

Han viste til klimafornektere og vaksinemotstandere og fastslo at sterk og fri forskning er nødvendig for å forsvare demokratiet. Han mente også at vi ikke kan bekjempe fattigdom uten hjelp av vitenskapen.

Flere av paneldeltakerne var innom samme tema. - Vi må vise fram bevisene vi har for forskningsresultatene våre. Da kan vi bekjempe alternative fakta, sa romforskeren Adam Riess, som fikk nobelprisen i fysikk i 2011.

Edvard Moser foreslo flere eksperimenter og mer forskning i skolen som et virkemiddel mot den antivitenskapen som ser ut til å bre om seg. Den er i slekt med opprøret mot politiske eliter og fornektelsen av menneskeskapte klimaendringer.

Paneldebatten viste at også folk som har fått nobelpris i medisin, fysikk og økonomi, merker at noe skjer i deler av befolkningen.

Stephen Hawking, som altså ikke kommer til Trondheim, skrev etter brexit og presidentvalget i USA en artikkel i The Guardian der han påpeker at både folkeavstemningen og valget viste at folket ikke lenger vil høre på råd og veiledning fra eksperter og eliter. Det avgjørende nå, er hvordan elitene reagerer, mente han.

Liknende temaer blir diskutert i flere sammenhenger under Starmus. Jo, denne festivalen tar opp saker som er viktigere enn penger.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Starmus blir forskerfest, men kanskje ikke folkefest

Åpnet: Starmus-sjef Garik Israelian åpnet festivalen i går. Foto: Mariann Dybdahl