Norske avisredaktører driver på egen hånd kanalen NRK Sutring. De får god drahjelp fra NRK Ytring.

Alle debattredaktører vet at blir det for stille og fredelig, er det bare å slippe til en kronikk mot bompenger. «Bompengesjokk» er for debattsidene hva «puppesjokk» er for forsidene. NRK Ytring visste derfor hva de gjorde da de lot en læringsuvillig lektor fra Akershus gi Miljøpartiet De Grønne ansvaret for at fattigfolk ikke lenger har råd til å kjøre bil inn til Oslo.

Sist helg kunne NRK begeistret melde at innlegget «Derfor provoserer MDG» på NRK Ytring var delt eller likt 28000 ganger. Den suksessrike forfatter ble invitert til Dagsnytt Atten og fikk innslag i Søndagsrevyen. Der fikk hun gjenta frustrasjonen over det allmektige grønne partiet som gjør livet umulig for uformuende bilførere.

Begeistret over all halloien hun hadde fått i stand, utbrøt lektor Kirsten Elisabeth Lunde: «Jeg har visst truffet noe som var større enn jeg trodde». Hun vet kanskje ikke at slikt er vanlig når man slenger av gårde vådeskudd.

Les også: Kun 60 prosent av norske barn kan «Ja, vi elsker»

NRKs entusiasme over klikkvinneren hadde knapt lagt seg før Faktisk.no meldte at Lunde hadde rettet baker for en hel forening av smeder. De nye bompengesatsene i Oslo er del av en samferdselspakke som først ble vedtatt av fylkestinget i Akershus, hvor MDG har tre av 43 representanter, dernest av bystyret i Oslo, hvor de grønne utgjør fem av 59, og til slutt av et enstemmig storting, hvor Rasmus Hansson var alene MDG-er, og derfor et stykke unna rent flertall.

OK, det har vel hendt før at et leserbrev har vært noe upresist. Hvorfor er det et problem at MDG, entusiastiske tilhengere av høyere bompengesatser som de er, får kjeft for å ha vunnet en politisk seier?

Problemet er at NRK ikke har råd til å være med på det kappløpet mot bunnen som avisene har drevet siden de gikk på nett. NRK gledet seg over at et innlegg på Ytring hadde fått mange klikk, mens de i realiteten hadde hisset opp folk på feil grunnlag.

Når debattredaksjonen på Marienlyst slurver med håndverket lager de kraftig ris til egen bak. NRK er omringet av redaktører som vil fjerne kringkasterens rett til å konkurrere på avisenes områder, inkludert kronikker og debatt. Bare i løpet av den siste uken har Dagbladets redaktør, John Arne Markussen, kalt NRK for «politikernes bortskjemte drittunge», mens redaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, har hevdet at NRK har «lisens til å kvele mangfoldet.»

Markussen er til og med så opprørt at han tar Frp til inntekt for at NRK har en «kunstig stor og dominerende plass», mens Nitteberg mener det er «på høy tid at feige og unnvikende politikere tar et oppgjør med NRK.» Når gamle liberale og sosialdemokratiske aviser krever mer av Fremskrittspartiets kulturpolitikk, bør selvransakelsen bre seg over sjefskontorene på Marienlyst. Norske redaktører driver den nokså monotone kanalen NRK Sutring, og NRK gjør det innimellom altfor lett for dem.

Da de første nettavisene for 20 år siden vedtok å åpne for ufiltrert debatt, la de grunnlaget for at «kommentarfelt» i dag blir oppfattet som noe renovasjonsbransjen bør ta seg av, og da helst med munnbind og grove hansker.

Etter å ha vært innom en serie vikarierende motiv, innrømmet avisene til slutt at de ikke har ressurser til å redigere nettdebatten som de gjør med annet innhold. Noen har stengt kommentarfeltene fordi de ble for ille, andre har flyttet dem til Facebook, hvor litt hets og usaklighet fra eller til ikke spiller særlig rolle. Men mange lar det fortsatt stå til, og forsøker heller å luke ut det verste i etterhånd, en strategi på høyde med å knipe igjen endetarmsmuskelen etter at lukten har bredt seg i rommet.

NRK har derimot ressurser. De har krefter til å sette gullstandarden for norsk nettdebatt. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen skrev for to år siden at institusjonens strategi er å være «en publisist i verdensklasse.» Det er et mål enhver lisensbetaler bør si seg fornøyd med. Men nettopp derfor er avstanden mellom NRK Ytring og en hvilken som helst annen debattspalte for liten.

Når NRK først opprettet Ytring, burde de gjort det med samme tyngde og profesjonalitet som når de produserer serier eller store sportsarrangement. Hadde det vært tilfellet, ville de fort oppdaget at lektor Lundes kronikk hvilte på en totalt sviktende forutsetning, og inneholdt flere feil og tvilsomme påstander enn den Faktisk.no undersøkte.

I stedet løftet NRK den tendensiøse vinklingen inn i Søndagsrevyen og ga lektoren autoritet til å møte politikere i Dagsnytt Atten. På nett føyde de bare til en liten redaksjonell hale som sa at det «er et bredt politisk flertall bak de nye bompengesatsene». Med andre ord: Alt som står over her, bygger på en sviktende forutsetning. Ikke mange av de 28000 la merke til den varedeklarasjonen.

NRK har lagt seg på samme standard som de avisene som ennå har kommentarfelt. Ytring-redaksjonen ber folk skrive under fullt navn, ber dem holde seg til saken og oppføre seg skikkelig, og truer med å fjerne alt som bryter med reglene. Men i denne trusselen ligger samtidig en innrømmelse av at Ytring jevnlig publiserer ting som ikke holder NRKs standard. Slikt er det ikke verdensklasse over.

NRK er en av eierne av Faktisk.no. Etterhåndskontrollen av debatten er satt ut til det svenske selskapet «Interaktiv Säkerhet». Begge selskapene er seriøse aktører, men det er like fullt en dårlig strategi å overlate den redaksjonelle kvalitetskontrollen til eksterne redigerere og faktasjekkere post factum.