Pensjonistrådet vil uttrykke sin fulle støtte til lærerstreiken. Den måten KS har behandlet lærerne på i dette oppgjøret, er rett og slett en provokasjon. Det tekniske beregningsutvalget har dokumentert at undervisningsansatte har vært lønnstapere sammenlignet med andre kommunalt ansatte i alle oppgjør fra 2107 til 2021. Og den negative utviklingen startet ikke i 2017. Det har til og med KS erkjent. En felles rapport som partene la fram etter meklingen i lønnsoppgjøret i 2019, viser at lærere i skolen har hatt betydelig svakere lønnsvekst enn andre ansatte i kommunene og fylkeskommunene helt tilbake til 2004.

Dersom Utdanningsforbundet hadde sagt ja til Riksmeklerens skisse i årets oppgjør, ville vi ha godtatt at denne utviklingen skulle fortsette. Vi gir honnør til våre forhandlere og til Sentralstyret for at de hadde mot og styrke til å si nei til dette skammelige tilbudet.

Det faktum at undervisningsansatte har vært lønnstapere i forhold til andre kommalt ansatte, kommer i tillegg til at lærerne, i likhet med andre kvinnedominerte grupper i offentlig sektor, i utgangspunktet har klart lavere lønn enn grupper med like lang utdanning i privat sektor.

Lærernes lønnsnivå og lønnsutvikling har selvsagt betydning for rekrutteringen til lærerutdanning og lærerjobber. Mange norske elever må nå ta til takke med at ukvalifiserte jobber i lærerstilling. Søkertallene til lærerutdanningene har gått ned tre år på rad. Samtidig er det hele 40.000 personer som har tatt lærerutdanning, men som har valgt bort skolen til fordel for annen karrierer.

Når det er valgkamp, snakker alle partier varmt om viktigheten av utdanning og kompetanse, men den holdningen KS møter våre forhandlere med ved forhandlingsbordet, er det stikk motsatte, en systematisk nedprioritering av utdanning, kompetanse og lærere. Retorikken og lønnspolitikken henger ikke i hop. Skolepolitikere har lenge snakket på høygir om viktigheten av etter- og videreutdanning, og mange lærere har faktisk blitt truet med avskilting dersom de ikke takker ja til videreutdanning. Sett i dette lys er det ekstra provoserende at det i årets oppgjør var de med lengst ansiennitet og høyest utdanning som fikk det dårligste resultatet.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!