I 2016 foreslo Johnsen og Vanebo, med Christiansen som investor, å bygge et hus med rockescene i parken bak Dokkhuset. De synes ikke parken var viktig for området. Forslaget fikk dårlig mottagelse i nabolaget, blant drivere på Solsiden og i konsertmiljøet. Nabolaget og politikerne ville beholde parken, ikke bygge igjen et viktig byrom. Idéen ble lagt bort, men ikke glemt.

Året etter, i 2017, forslo de å bygge «et spektakulært signalbygg på Solsiden». De ville fylle ut, forlenge piren foran Dokkhuset og sette opp et «glassbygg» i fire etasjer med klubb og utescene kombinert med næringsvirksomhet. Forslaget møtte stor motstand. Enda et støyende festlokale og utescene for rockemusikk var ikke på ønskelista hos naboene.

Trond E. Skjefstad Foto: Privat

Mange så forslaget som en ødeleggelse av området. Et glassbygg er ikke et lett transparent volum som smyger seg inn i miljøet. Det ville stå som en knyttneve i bassenget og torpedere byrommet. Byantikvaren slo fast at «det ville vært katastrofalt for bymiljøet og miljøet på Nedre Elvehavn om bygget ble satt opp». Politikerne sa nei. Forslaget ble lagt bort, men ikke glemt.

Nå foreslår Christensen og medeierne omfattende utfylling i bassenget, en på nordsiden utenfor kaifronten ved restauratrekka, og forlengelse av piren med et toetasjes bygg foran Dokkhuset. Den skal illudere TMWs gamle pir med lagerbygg. Kommunedirektøren mener at forlengelse av piren og et mindre bygg, kan være positivt, men anbefaler at utfylling på nordsiden av bassenget utelates.

Politikerne har nå sagt ja til å sende saken ut på høring. Ser dette tilforlatelig ut; et historiserende bygg på et område tilbakeført til en svunnen tid? Er det så enkelt? Nedre Elvehavn er totalt endret siden TMVs dager, med kjøpesenter, scenebygg, mange restauranter og et stort antall boliger. Har området behov for og tåler det videre utbygging? Kommunedirektøren er positiv, men usikker på om det «er ønskelig å gjenetablere dokken, slik den var historisk, at den kan benyttes til byggeformål».

Forslag om utvidet, nedsenket kaikant utenfor restaurantrekka, sammen med en forlengelse av piren, gnager i stykker byrommet. Vannspeilet i byrommet er et vesentlig, kvalitativt element i området. Skissen av bygget i forslaget, en kasse i glass, er «foten i dørsprekken» for å starte reguleringsarbeidet. Det gir mulighet for forslag om et høyere bygg. Så dispensasjon, som ellers. Det blir høyere. Kvalitetene går tapt. Men er det det byen vil?

Kommunedirektøren mener at «Utadrettet virksomhet i førsteetasje vil samtidig gi positive samspillseffekter med tilbudet med scene og servering i Dokkhuset». Nei, bygget vil ikke være i samspill med Dokkhuset. Den åpne utsikten fra Dokkhuset utover bassenget og Nidelven forsvinner. Rommet for uteservering går tapt. Arealet inntil Dokkhuset blir skyggelagt ettermiddag og kveld i store deler av deler av sommerhalvåret.

Bygget blir en støyskjerm, sier utbygger. Slik blir det ikke. Uteservering ved en ny stjernerestaurant og annen utendørs aktivitet ytterst på den nye piren vil gi økt støy. Den kommer i tillegg til støy fra restaurantrekka og ulike festivaler i KLP-dokka og Dokkparken. Festivalarrangørene er flinke til å holde seg innenfor avtalte støygrense og avslutte innen klokken 23.00, i henhold til politivedtektene og avtale med kommunen. Utbygging? Det er vel nok, nå.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe