I avisens kronikk 4. august hevder klinisk ernæringsfysiolog, Charlotte Peersen, at de studiene jeg henviser til ikke holder mål. Nett-tidsskriftet forskning.no, som utgis av Forskningsrådet, kommer til motsatt konklusjon enn det Peersen gjør når det gjelder Dale Bredesens forskning. Uansett handler det om forskning i sin spede begynnelse, og Bredesen og andre er i gang med flere oppfølgingsstudier og har publisert mer enn det Peersen henviser til.

Peersen sier at melk og melkeprodukter er vår viktigste kilde til kalsium. Mandler og linfrø inneholder dobbelt så mye, og sesamfrø syv ganger så mye. På grunn av fôret inneholder melk for mye fosfor. For at fosfor skal nedbrytes trengs kalk. I Norge er mange benskjøre. Peersen hevder at kosttilskudd har ingen effekt. Forskning viser at D-vitaminmangel kan føre til demens. Nobelprisvinner i kjemi, Linus Pauling, viser at store doser C-vitaminer kan være svært gunstig.

Flere nevrologiske sykdommer, kan være reversible. Forskerne, K.L. Reichelt og A-M Knivsberg fant at ernæring uten gluten og melk kunne reversere både ADHD og autisme. Også Berit Nordstrand mener at ADHD kan reverseres. Ignaz Semmelweiss erfarte at hygiene hindret en rekke dødsfall på barselavdelingen. Men han ble latterliggjort av sin samtid – som heller ikke visste at bakterier, var årsaken til smitte. Han fikk sparken og døde på psykiatrisk sykehus. Dagens «kjettere» kan også risikere å miste jobben. Men det er mer vanlig å karakterisere representanter for dem som mener at andre ikke holder mål, for å være konspirasjonsteoretikere og uvitenskapelige.

Peersen representerer et snevert syn på hva vitenskap er. I seriøs forskning er hypotetisk-deduktiv vitenskapsforståelse sidestilt med erfaringsvitenskap. Berit Nordstrand, lege som har kompetanse innen rus- og sukkeravhengighet, ble klaget inn til og felt av Rådet for legeetikk for en av sine bøker, som bygger på hennes gode erfaringer med ikke-autorisert kosthold. En lege på sykehuset i Volda som skal ha helbredet pasienter som var i ferd med å dø av blodforgiftning, med blant annet store doser C-vitaminer, fikk ikke fortsette fordi effekten var ikke «vitenskapelig dokumentert». Mens gresset gror, dør kua!

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.