- Jeg legger meg flat, sier folk. Stort sett er det tullprat, for de blir sittende på kontorstolen sin som før. Men det finnes unntak. Noen har faktisk lagt seg flate.

«Har de hatt klisjékonkurranse i annonseavdelingen», spurte kommentator Eva Grinde i Dagens Næringsliv etter at hun hadde lest en annonse fra Arkivverket. De søkte etter en «proaktiv pådriver» som «tenker utenfor boksen».

Fire ansatte i kommunikasjonsavdelingen tok kritikken så alvorlig at de la seg flate. De la seg langstrakte på gulvet mellom reoler med arkivmateriale og tok bilde av det. Bildet slo voldsomt an på sosiale medier.

I annonsen var de ute etter en person som var «fremme i skoene». Mange arbeidsgivere er ute etter slike folk. Men hva skjer hvis du er framme i skoa? En liten øvelse gir oss svar: Stå på gulvet med skoene på. Skyv føttene så langt fram i skoene du klarer.

Hva skjer med kroppen? Jo, du blir tilbakelent. Hvis du er langt nok framme i skoa, kan du rett og slett gå på rævva. Ømme tær får du også.

Det er jo det motsatte vi er ute etter. Vi vil være framoverlent. Hvis du er framme i skoa, blir du det motsatte, så kanskje vi bare skal stryke dette hjelpeløse språklige bildet?

Alle som har hatt slalåmstøvler på føttene, vet jo at støvlene må ha et godt grep om hælen. Det er da du blir framoverlent. Altså: Føttene tilbake, ikke fram.

Likevel vil alle være framme i skoa nå om dagen. Statsforvalteren i Innlandet skriver for eksempel at «Sør-Østerdal er som region langt framme i skoa,» Uff da, en hel region fullstendig på rævva. Eller er det bare språket som er ubehjelpelig?

«Bullshit-boomerangen som måtte komme,» skrev Eva Grinde etter å ha sett på annonsen fra Arkivet og flere andre statlige arbeidsgivere. Hun merket seg for eksempel at Stortinget skal ansette en prosesseier for dokumentasjonsskapende prosesser! Utropstegnet sto i annonsen. Kan vi få et bilde av at alle i Stortinget legger seg flate, vær så snill?

Grinde mener særlig de yngre vender ryggen til arbeidsgivere som skriver så hjelpeløse stillingsannonser og at formuleringene hun angriper, kan være en av årsakene til fenomenet «quiet quitting». Særlig på Tiktok ser vi hvordan mange unge har innsett at jobben ikke er meningen med livet. Gjør det du skal og ikke noe mer, har mange begynt å tenke.

Som 30 år gamle Frida Marie Grande sier til Adresseavisen: - Ingen kommer til å takke deg hvis du jobber deg i hjel.

Men at latterlige formuleringer i stillingsannonsene er bullshit? Nei, for oss som ikke leter etter arbeid, er det strålende underholdning. Etter å ha lest stillingsannonsene, kan vi le hele veien til jobben.