Det er både smart og lønnsomt å øke refusjonsordningen for internasjonale film og tv-serier som legges til Norge.

Før helga presenterte kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) en ny rapport om den såkalte insentivordningen for filmproduksjon i Norge. Ordningen ligger under Kulturdepartementet. Den gir hvert år 25 prosent refusjon på midler brukt i Norge for et begrenset antall internasjonale film- og tv-serieproduksjoner. I stedet for en begrenset årlig sum, for et fåtall aktører, støtter vi forslaget om en mer regelstyrt og automatisk ordning. Heller enn kulturpolitikk bør det betraktes som næringspolitikk. Hensikten er å stimulere til økt internasjonal filmaktivitet i Norge.

Det var kulturminister Thorhild Widvey (H) som i 2016 innførte ordningen etter mange år med ønsker fra bransjen og lite handling fra politikerne. Etter at ordningen kom på plass, har det vært mye oppmerksomhet om at både James Bond og Tom Cruise har lagt filminnspilling til Norge. Det har vært debatt om norske kulturmidler bør gå til å støtte internasjonal filmindustri. I realiteten er det altså snakk om å få refundert 25 millioner etter å ha dokumentert å ha brukt 100 millioner.

I fjor var hele potten for refusjon på 55,9 millioner. Det rakk bare til tre produksjoner. Rapporten fra Olsberg SPI anbefaler en trinnvis økning av rammen, mot en automatisk ordning, slik mange land har. Da bør også ansvaret for ordningen overføres fra Kulturdepartementet til Næringsdepartementet. Å få flere store internasjonale produksjoner til Norge skaper store ringvirkninger, i arbeidsplasser og utvikling av fagmiljø rundt om i landet. Det er sjelden Oslo og Østlandet er mest attraktive som innspillingssteder.

Rapporten viser at under ti prosent av produksjonene omfattet av ordningen ville blitt lagt til Norge om vi ikke hadde en insentivordning. Det tyder på et stort potensial. I land som Irland og New Zealand har dette blitt milliardindustri. Rapporten tyder på at en større og enklere ordning vil føre til mer aktivitet og større investeringer i film og tv-serier lagt til Norge. Siden det uansett innebærer å få langt større investeringer enn summene som refunderes, bør det være en smal sak å ønske langt flere enn Tom Cruise og James Bond velkommen til å lage film i Norge.