Ansatte i helsevesenet opplever allerede en arbeidshverdag der de løper fra oppgave til oppgave. Torsdag kom en real kalddusj fra Helsepersonellkommisjonens leder Gunnar Bovim: I tiden framover må vi klare oss med færre ansatte per pasient. Det er en krevende, men helt riktig, konklusjon. Som nasjon må vi rigge oss slik at vi selv klarer å ta vare på egen befolkning.

Fra 2000 til 2020 fikk vi 40 000 flere nordmenn over 80 år. De neste 20 årene vil antall innbyggere over 80 år øke med 250 000 personer. Andelen som er i arbeidsfør alder, synker. Samtidig skal vi styrke beredskapen, gjennomføre det grønne skiftet og ha nok folk til å jobbe i alt fra skole og barnevern til privat næringsliv. Norge har allerede mange sykepleiere og leger per innbygger sammenlignet med andre EØS-land. Vi kan heller ikke importere oss ut av krisen. Med det som bakteppe er det vanskelig å se at vi kan løse utfordringene i helsesektoren uten å tenke helt nytt.

Ingvild Kjerkol (Ap) har fått mye kjeft for uttalelsen om at folk må planlegge for sin egen alderdom. Men helseministeren har helt rett. Som Bovim sa, er «all politikk helsepolitikk, også boligpolitikk». Da må det legges til rette for at flere kan kjøpe seg en lettstelt leilighet, slik at de kan bo hjemme lenger. Men først og fremst krever de demografiske endringene en helt ny organisering. Flere oppgaver må løses på et lavere nivå. Vi trenger flere generalister. Vi må forebygge flere sykdommer.

Et av de mest kontroversielle forslagene går ut på å endre todelingen av helsevesenet, der ansvaret deles mellom stat og kommune. Flertallet i kommisjonen vil utrede en mer helhetlig organisering. Vi skjønner godt mindretallet som frykter at dette kan føre til sentralisering og svekket lokal makt. Men mange kommuner føler seg allerede bundet på hender og føtter, at pengene ikke strekker til. Trondheim kommune, for eksempel, betaler hvert år millionbeløp i bøter til St. Olav fordi kommunen ikke klarer å ta imot nok utskrivningsklare pasienter. Vi håper landets politikere tør ta en ærlig debatt om også dette forslaget fra kommisjonen. Skal vi løse utfordringene vi står overfor, kreves det brede politiske forlik. Og stort politisk mot.