Studier bekrefter at pårørende til personer med rusproblemer i større grad enn andre har helseplager, sliter med nære relasjoner i og utenfor familien, faller ut av arbeidslivet og opplever manglende trygghet. Likevel har Helsedirektoratet nylig avslått videre støtte til Norske Kvinners Sanitetsforenings (NKS) Veiledningssentre for pårørende av personer med rusmiddelproblemer og psykisk sykdom.

NKS Veiledningssentre er lokalisert i alle fire helseregioner. I 2010 ble NKS Veiledningssenter Midt opprettet, med kontor sentralt plassert på Stjørdal. Tre medarbeidere har hittil i år gjennomført hele 580 samtaler med pårørende! Gjennom månedlig tilstedeværelse bemanner de også hele åtte utekontor med god regional spredning. Både NKS Veiledningssenter Midt og Lærings- og mestringssenteret for pårørende ved St Olavs Hospital har registrert en økning i henvendelser siste året. Belastningene er store, og mange står i fare for å falle ut av arbeidslivet. For å kunne videreføre tilbudet til de pårørende er vi avhengige av at også Veiledningssenteret opprettholder sitt tilbud.

Pårørende er nærmest den som sliter, og opplever gjerne utfordringene knyttet til sykdommen som et større problem, og det på et tidligere tidspunkt, enn den som har det psykiske helseproblemet eller rusmiddelproblemet. «Hun har det jo egentlig verre, i og med at hun heller ikke tar rusmidler for å lindre sine plager», som en mannlig pasient sa så treffende om sin ektefelle. Pårørende er ofte den viktigste katalysatoren for at den syke kommer i behandling. De avlaster hjelpetiltakene enormt med sin betydelige innsats. Men de trenger også hjelp for egen del.

Veiledningssentrene til NKS har lav terskel for å ta kontakt, er gratis og har et bredt tilbud som kan skreddersys den enkelte eller familiens behov. Hjelpen kan gis uavhengig av om den som ruser seg eller sliter psykisk er i behandling. Gjennom utekontorene og sin utstrakte digitale kontakt via telefon og video sikrer de en unik tilgjengelighet få andre kan vise til. De helsemessige og sosiale gevinstene for de som mottar hjelpen er stor, i likhet med de samfunnsmessige gevinstene.

Vi har ikke råd til at slike tilbud nedlegges, samtidig som henvendelsene øker og helsevesenet, mer enn noen gang, er avhengig av den innsatsen pårørende yter. Vi kan ikke forstå annet enn at avslaget er utilsiktet og en svært uheldig konsekvens av opprydningen i tilskuddsordninger som ble foretatt før siste utlysning.

Uten statlig støtte står veiledningssentrene i fare for å bukke under innen kort tid. Pårørende i Midt-Norge (og landet over) risikerer altså at tilbud og kompetanse som er bygget opp over år forsvinner – uten at gode alternativer er rigget. Vi anmoder sterkt om at Helsedirektoratet snur og sørger for at dette viktige tilbudet til pårørende består!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!