Noen ganger er titler på lederartikler vel selvsagte. Som denne. Hvem kan være uenig i at politiet skal forsøke å finne mindreårige som forsvinner? Men en kartlegging NRK og Senter for undersøkende journalistikk har gjort, viser at det slett ikke er selvsagt at det skjer. Ikke om de savnede er enslige asylsøkere.

De siste åtte årene har 892 barn og unge forsvunnet fra mottak og omsorgssentre. 432 er fortsatt savnet. Ifølge NRK er de aller fleste barna i oversikten 15 år eller eldre. En antagelse er at mange rømmer for å unngå å bli sendt ut når de fyller 18 år. NRKs kartlegging viser imidlertid at minst fem av barna var ti år eller yngre da de forsvant. Den yngste var bare fem år. Fire av dem er ikke å finne i politiets registre over savnede personer. Det er nesten ikke til å tro.

Det ene barnet politiet har i sine registre, er en somalisk niåring. Han kom til Norge i 2014 samtidig med en kvinne som sa at hun var tanten hans. Ifølge henne var det moren som hentet gutten. NRK skriver at ingen så moren. Hun var heller ikke registrert som asylsøker. Det tok fire uker før politiet opprettet sak. I dag vet ingen hva som skjedde med ham. Se for deg at en norsk gutt forsvant fra en statlig institusjon. Politiet hadde aldri slått seg til ro med at ei mor ingen hadde sett eller hørt fra tidligere, angivelig hadde hentet ham. Standarden er tilsynelatende en annen når barna som forsvinner er asylsøkere. Det er uakseptabelt.

En annen historie handler om Agathe. I 2015 ble jenta, som verken snakket norsk eller engelsk, sendt på en reise fra ett mottak til et annet. Myndighetene mente hun hadde oppgitt feil alder. At hun ikke var 16 år, men 20. 200 kilometer og fem bussbytter lå foran henne. Men hun kom aldri fram. Det gikk to måneder før politiet ble varslet.

Savnetmeldingen var det asyladvokaten som sto for. Hun fryktet Agathe hadde blitt offer for menneskehandel. Enslige mindreårige asylsøkere er lett bytte for kyniske kriminelle. Nettopp derfor bestemte Stortinget at politiet skulle etterforsket slike saker. I dag sier Politidirektoratet til NRK at det er viktig at kanalen setter søkelys på temaet. Det søkelyset burde POD selv satt på saken. Både politiet og resten av det offentlige Norge har sviktet en sårbar gruppe.

Bli med i Adresseavisen Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe