Det er uholdbart at rundt en million nordmenn i et halvt år har vært uten TV 2.

Bergen, 01. september 2022: TV 2 lanserer høstens program. På dette bildet: Arill Riise Bildene kan kun brukes av media i forbindelse med omtale av TV 2 eller TV 2s programmer. Foto: Eivind Senneset, TV 2 Foto: Eivind Senneset / TV 2

Selv om andelen av nordmenn som ser på lineær TV er synkende, er det helt uholdbart at rundt én million seere har vært uten TV 2s kanaler siden 1. april. Konflikten mellom bredbånd- og tv-distribusjonsselskapet Altibox og TV 2 om en ny avtale, har ført til at TV 2s innhold ikke har vært tilgjengelig for 530 000 husstander i over et halvt år. Det bryter mot forutsetninger i avtalen mellom staten og TV 2.

Da statsbudsjettet ble lagt fram i forrige uke, inneholdt budsjettmeldingen til Kultur- og likestillingsdepartementet for første gang også langsiktige styringssignal for mediepolitikken. I kapitlet om kommersiell allmennkringkasting redegjøres det for bakgrunnen for den gjeldende avtalen mellom staten og TV 2, som løper ut neste år. Den gir TV 2 opp til 135 millioner kroner i året, for å utføre allmennkringkastingsoppdrag. En av forutsetningene er at hovedkanalen kan tas imot av 95 prosent av alle husstander i Norge. I over et halvt år har denne forutsetningen ikke vært oppfylt.

Konflikten mellom TV 2 og Altibox handler om maktforhold mellom innholdsleverandør og distributør, om plassering, kundenes valgmuligheter og selvsagt også om penger. TV-markedet er i endring. Forhandlingene har to parter, men nå er det kundene som taper i dette Svarteper-spillet. På hjemmesiden til Altibox er det sendt ut 12 oppdateringer med siste nytt om situasjonen siden april. Den siste fra 30. september starter: «Forhandlinger tar jammen tid!». Hvis det er humoristisk ment, er det dårlig humor.

Regjeringen varsler i statsbudsjettet at en ny avtale om kommersiell allmennkringkasting fra 2024 snart vil bli kunngjort, med en løpetid på åtte år. Staten vil betale opp til ca 150 millioner kr(15 millioner euro) i året. Vi har sans for at den statlige støtten betinges av krav om egenproduksjon, innholdsbredde og at nyhetsredaksjonen skal være lokalisert minst 100 kilometer utenfor Oslo. Like viktig er det at en kommersiell allmennkringkaster som årlig får et hundretalls millioner fra det offentlige, faktisk er enkelt tilgjengelig for de fleste husstander her i landet. Det er ikke TV 2 for tida. Sånn kan det ikke fortsette.