Ulovlig droneaktivitet gir grunn til bekymring.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hevder faren for sabotasje er mer reell enn tidligere. Kontrollen av dronene må skjerpes.

De siste ukene er det gjort flere observasjoner av droner ved olje- og gassinstallasjoner både på norsk sokkel og på land. I tillegg er luftrommet over Sørvest-Norge er blitt stengt flere ganger på grunn av droneaktiviteter ved flyplasser.

Som følge av sanksjonene mot Russland har ikke russiske statsborgere lov til å operere droner over norsk territorium. I løpet av den siste uka er i alt tre russere blitt varetektsfengslet etter å ha flydd droner i Norge og på Svalbard.

Fagforeningen Lederne krever at regjeringen iverksetter et midlertidig forbud mot bruk av droner til sikkerhetssituasjonen i Norge og verden endrer seg. Men droner fyller en lang rekke samfunnsnyttige formål og er et viktig redskap for mange næringer. Et generelt flyforbud vil være for inngripende. Det er likevel grunn til å stramme inn retningslinjene.

For å fly drone i Norge må man registrere seg i et droneregister, ta et nettkurs og avlegge eksamen. I motsetning til nordmenn trenger ikke utlendinger å legitimere seg, skriver Aftenposten. For eksempel er russiske «Mike D» oppført i lista over droneoperatører i Norge.

Det bør være et minstekrav at utlendinger må bekrefte hvem de er før de kan få tillatelse til å fly droner i Norge.

Nå får PST ansvaret for å koordinere etterforskningen av dronesakene. Det er positivt. På den andre siden ble et prosjekt som skulle sette politiet i stand til å stoppe ulovlig droneflygning nylig lagt ned, skriver NRK. Det er mulig å både stoppe dronene og å oppspore operatørene om en har utstyr for det.

At politiet ikke er bedre rustet, underbygger bildet av et land der sikkerhet og beredskap er litt på halv tolv. Myndighetene må skaffe seg oversikt over hvem som faktisk flyr droner i Norge og sørge for at vi er i stand til å stoppe og straffe ulovlig aktivitet.