Daglig leder i House of Femme. Mona Rygvold Reppe, sier i sitt innlegg at «kvinnehelse selger». Jeg regner med at hun her snakker av egen erfaring som leder for en klinikk som er et selvutnevnt «kvinnehelseunivers».

Hun mener at fettsuging og laserbehandling ikke er kvinnehelse, men der tar hun feil. Begge deler er faktisk behandling for lidelser som i all hovedsak rammer kvinner.

Lipødem er en kronisk sykdom som ser ut til å kun ramme kvinner, kanskje opp mot 40 000 kvinner i Norge! Lipødem er en smertefull tilstand som kan starte allerede i puberteten, der en av behandlingene er å fjerne smertefullt fettvev med fettsuging.

Laserbehandling er etter hvert blitt en godt dokumentert behandling mot tørre slimhinner i vulva og vagina, en velkjent utfordring spesielt i overgangsalderen. Så teknikkene finnes og er gode, bare de blir brukt på riktig måte og på et forskningsbasert grunnlag.

Så la oss se på hva et «kvinnehelseunivers» som betegner seg som Norges beste, kan tilby av kunnskap og behandlinger rettet mot kvinner. I tillegg til et bredt trenings- og behandlingstilbud, finner vi også behandlinger rettet mot kvinners utseende; ulike antiagebehandlinger, peelinger, hårfjerning på hele kroppen, bryn og vippeløft, gelelakk på negler og Dermapen. Dermepen skal visstnok gi bedre resultater enn både kjemisk peeling og laser!

I tillegg tilbyr de vaginal damping! Hva dette er eller hvorfor en trenger det er vanskelig å finne ut av, annet enn at det er en eldgammel tradisjon som visstnok skal kunne hjelpe mot både fruktbarhetsutfordringer, smerter, uregelmessig syklus, stress, PMS, hemoroider og mye mer.

I 1815 ble den første jordmorutdanningen etablert. Jordmødre har gjennom alle tider spilt en viktig rolle for kvinners liv og helse. I dag merker vi at det er mange, både faglærte og ufaglærte, som ønsker å være en del av dette. Som Mona sier «Kvinnehelse selger». Og til hvilken pris? House of Femme selger «fødselspakke» til 19 500 kr - en pris kun et fåtall kan ta seg råd til. Hva pakken inneholder står det ingenting om annet enn at det tilbys en doula som også betegner seg som «svangerskapsterapeut». Terapi og terapeut er ikke-beskyttede betegnelser som kan benyttes fritt uten garanti for terapiformens effekt eller seriøsitet.

Kan vi heller bruke motivasjon, interesse og penger på å gi kvinner skikkelig hjelp der den skal være; i dette tilfelle på føde-, barsel og helsestasjonene rundt om i landet. Der gravide, jordmødre, gynekologer og barnepleiere daglig kjemper en kamp for at arbeidsplassen og fødetilbudet skal bestå og ikke legges ned. Kjempe for nok ressurser slik at jordmor har tid nok til å bistå den fødende gjennom hele fødselen, uten å måtte springe kontinuerlig mellom flere kvinner samtidig. Eller til gode refusjonsordninger til hjemmefødsler slik at jordmor kan ha med hjelpere uten at kvinnen må betale 19 500 kr selv?

I forrige uke hadde Den Norske Jordmorforeningens sitt landsmøte. På agendaen sto kvinnehelse fire dager til ende. Både faglig og politisk. En fagforening som i mer enn 100 år har jobbet for kvinner, barn og familiens helse, og bidrar til å påse at jordmortjenesten er i tråd med offentlige krav.

Reppes engasjement for kvinnehelse betviles ikke. Men som hun selv sier, det er sammenblandingene mellom skjønnhet og helse som blir problematiske. Og det kan oppleves som flere nå har utnyttet kritikken mot NOMI OSLO sin fadese med bruk av ordet kvinnehelse til å markedsføre seg selv - kvinnehelse selger!

Da er det lurt å ha ryddet i eget bed (klinikk) først. Og kall en spade for en spade!

Freyja ultralyd, kvinne og familieklinikk var tidligere tilknyttet House og Femme som Femme jordmor og ultralydklinikk.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.