Det regjeringsoppnevnte Energikommisjonen la nylig fram sin rapport («Mer av alt – raskere», NOU 2023:3). Det ønskes mer forbruk av strøm og det ønskes mer utbygging av strøm. På lederplass 2. februar heier Adresseavisen på kommisjonen.

Det norske strømforbruket per innbygger, Island unntatt, er høyest i verden. Det samlete energiforbruket er også på toppen. Av de rike industrilandene er det kun USA og Canada (og Island) som bruker mer energi per innbygger enn Norge. Og mens Energikommisjonen legger opp til norsk økonomi skal bli ytterligere energiintensiv, er målsettingen motsatt i de fleste andre rike land.

Energikommisjonen hadde ikke noe mandat med å komme med forslag om tiltak for å få ned strømprisene. Men bak forslagene om den storstilte kraftutbyggingen de neste årene ligger en antagelse om at mer norsk kraft må til for å få ned høye norske strømpriser. Dette er feil. Strømkablene og kraftutvekslingen mellom EU-området og Storbritannia til Sør-Norge betyr at strømprisene i store deler av Norge blir bestemt utenfra. Av denne grunn vil mer kraftutbygging og mer energi ha liten, eller ingen, effekt på strømprisene der de er høyest.

Energikommisjonen legger opp til en produksjon og et forbruk av elektrisk kraft som langt overstiger det som er nødvendig for at Norge skal nå sine klimamål. Mye av det økte forbruket skal gå til statssubsidierte batterifabrikker. Men denne type virksomhet bidrar ikke til at de norske klimagassutslippene reduseres og Norge når sine klimamål. Det er motsatt. Byggingen av batterifabrikker krever mye ressurser, veier og transport, arealer og energi og betyr økte klimagassutslipp og store naturinngrep. Strøm til elektrifiseringen av sokkelen har heller ingen klimaeffekt.

Med de høye kraftprisene vil utbygging av ny elektrisk kraft gi en høy økonomisk avkastning for kraftbransjen. Derfor støtter de Energikommisjonen. Og iveren synes særlig stor for å bygge ut vindkraft på land. Noe av avkastningen på vindkraftutbyggingen vil kommisjonen skal tilfalle utbyggingskommunene. Hensikten er åpenbart at dette skal motivere for å si ja til utbygging.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Men uberørt natur og villmark tilhører hele det norske fellesskapet, og det må bli slutt på at nedbygging av naturen kan bestemmes alene på kommunalt nivå. Dette vil være i tråd med Montrealavtalen som ble signert før jul hvor 196 land, inkludert Norge, ble enig om en naturavtale med 30 prosent vern av landområdene på jorda.