Det er mange grunner til å være skeptisk til fyrverkeri. Derfor er det bra at oppskyting skjer i kontrollerte rammer.

I romjula kom nyheten om at Oslo kommune avlyser sin kommunale fyrverkerioppskyting. Årsaken er hensynet til mennesker, dyr og miljø. Likevel mener vi det er riktig at Trondheim kommune lar fyrverkeriet på Festningen gå som planlagt etter flere år med avlysning grunnet værforhold og pandemi.

Vi har lang tradisjon for å feire nyttår med fyrverkeri. Men det finnes selvsagt mange grunner til å være skeptisk. Én ting er pengebruken. I Trondheim koster det offentlige arrangementet over 160 000 kroner, samtidig som privatpersoner i hele landet vil bruke nær en halv milliard på fyrverkeri i år. Rakettene gjør mange kjæledyr redde og nervøse. Hvert år oppstår skader på bygninger og folk. Forsøplingen er et problem i seg selv.

Men nettopp derfor mener vi det er riktig at fyrverkerioppskytingen skjer i kontrollerte rammer. Kombinert med en tydelig forbudssone i sentrum og på Sverresborg, bidrar det kommunale arrangementet på Festningen til dette. Vi tror ordfører Rita Ottervik (Ap) har rett når hun sier at vil bli mer ulovlig oppskyting uten et slikt alternativ.

At kommunen samtidig ser på løsninger for å gjøre nyttårsfeiringen enda tryggere og mer miljøvennlig i framtida, synes vi er positivt. Et show med laser eller droner er antakelig å foretrekke foran dagens løsning.

Samtidig er det relevant å diskutere om privat fyrverkerioppskyting bør være lov. En fersk undersøkelse fra fagforeningen Nito viser at 69 prosent vil forby privat oppskyting dersom kommunen arrangerer et offentlig fyrverkeri som i Bergen, Tromsø, Stavanger og Trondheim, ifølge NTB.

Her i byen kan privatpersoner fortsatt skyte opp raketter utenfor forbudssonen, men da med en tydelig tidsbegrensning: Det er bare lov mellom klokken 18 og 02 på nyttårsaften. Vi håper alle følger fagfolks anbefalinger om oppskyting slik at ingen går inn i det nye året med et øye mindre.