Det er en dårlig idé å sette havvindsatsingen på pause.

Planene om et norsk havvindeventyr møter stadig sterkere motvind. Vi er likevel ikke enige med lederen i Energikommisjonen som mener staten må vurdere å pause satsingen. Regjeringen bør heller revurdere sitt nei til hybridkabler på bunnfast havvind.

Det har ikke manglet på pressekonferanser der smilende statsråder har lovet gull og blå havvindparker. Men ambisjonene sliter i møte med virkeligheten. Bare denne uka kom to nedslående nyheter: Mandag ble det kjent at Equinor utsetter videre utvikling av Trollvind på ubestemt tid. Selskapet skylder på kostnadseksplosjon, mangel på tilgjengelig teknologi og problemer med å nå tidsfristen. Noen dager senere meldte Klassekampen at industrien har store problemer med å nå regjeringens mål om å bygge over 1000 havvindturbiner de neste 15 årene. Tidligere har sjefen i Norsk vassdrags- og energidirektorat, Kjetil Lund, kalt den vedtatte ambisjonen om bygging av 30 gigawatt havvind innen 2040 for «svært ambisiøs». Fra byråkratspråk kan det oversettes til «på grensen til umulig».

Den enorme kostnadsøkningen får også Lars Sørgard til å be politikerne vurdere å sette havvindsatsingen på pause. Sørgård ledet Energikommisjonen, som nylig kom med rapporten «Mer av alt - raskere». Nå er altså beskjeden mindre, saktere. Sørgård har rett i at behovet for statlige subsidier er urovekkende høyt. Men vi støtter energiminister Terje Aasland (Ap), som advarer mot å se seg blind på kostnader alene. Det er vanskelig å se for seg at Norge skal nå klimamålene og få nok energi uten at staten tar en aktiv rolle i utviklingen av havvind på norsk sokkel.

Det er imidlertid uforståelig at kraften fra Sørlige Nordsjø II, som er et bunnfast prosjekt der turbinene står fastmontert på havbunnen, ikke skal kobles på det europeiske markedet. Prosjektet blir dermed mindre lønnsomt, og regningen sendes til skattebetalerne. Men på flytende havvind må det subsidier til om vi skal bli et foregangsland internasjonalt. Det vil isolert sett ikke lønne seg her og nå, men vil kunne gi store gevinster på sikt - ikke minst med tanke på klimagassutslipp.