Planetsvikere og enorme klasseforskjeller preger framtids Norge, skal vi tro NRKs nye ungdomsserie.

Drøyt 26 år etter at D.D.E. skapte en landeplage ved å synge om «kuppelhau og magasjau», satser statskanalen stort på å vise ungdommen hva framtidas «kuppelhau» kan være. I dag er det premiere på NRKs nye ungdomsserie «Kuppel 16». Den foregår i en ikke helt fjern framtid. Hovedpersonene er unge nordmenn i en slags «Romeo & Julie»-historie med alvorlige pekefingre til folk med penger og makt i dag.

Det er interessant at et pedagogisk ungdomsdrama for vår tid er så bunnmørkt, selv om det er gjort med humor også. «Planetsvikere» er begrepet serien bruker om politikere og oligarker i olje og laks som ikke tok klimatrusselen alvorlig nok. Vår tid kalles Den pandemiske epoken. Etter økologisk sammenbrudd i 2040, får vi Neotribalisme, hvor gjenlevende søker sammen i stammesamfunn. De privilegerte bor i egne kupler, dyrker ordentlig mat og lever beskyttet for folk flest, forurensning og bakterier på utsida.

I kuplene lever de rike beskyttede liv i framtidsserien. Foto: Tordenfilm/NRK

Framtidas store kuppelhau er tenåringen Anton. Han blir tatt i forsøk på å se jevnaldrende Emma fra folkedypet naken i dusjen. Som det meste av science fiction, sier «Kuppel 16» mer om vår tid enn om framtida. At foreldre enkelt kan sjekke saltinnholdet i barna og lure på om de har spist pommes frites igjen og at planetsvikere kan leve til de er 160, er dessverre snart realistisk. Jeg skulle likevel ønske serien var mer fengende i sin framtidsvisjon. Stort lenger unna «Det går likar no» kommer du knapt i dag – med eller uten kuppelhau. Stakkars ungdom.

Les flere kommentarer av Terje Eidsvåg her