Eventuelle skader på det fredede bygget som nå er herjet av brann i Elgeseter gate er ingen god grunn til å hindre bevaring. Snarere tvert imot.

Hvem ville på ramme alvor foreslått ikke å bevare Notre-Dame i Paris da hun ble offer for flammenes hav?

Jugend-dronninga må bevares, og det er det offentliges anliggende.

Den historiske arkitekturen i Trondheim er unik. Ikke i norsk sammenheng. Ikke i europeisk sammenheng, men i verdenssammenheng. Hvor ellers finner man en middelalderby med en katedral, en gigantisk, intakt trehusbebyggelse, Nordens største, i kombinasjon med en utøkt, eksepsjonell jugendarkitektur? Det attpåtil skapt av lokalt utdannede arkitekter som levde og virket i Trondheim? Dette er kulturarv på verdensarv-nivå.

Jugendstrøket i Elgeseter gate er selve perlen i Trondheim, men vi ser ikke skogen for bare trær.

Elgeseter er Trondheims storbyhjerte. Bydelen er unik, en sjeldent godt planlagt jugend-bydel. Det er det eneste stedet i Trondheim som er utformet rundt en stor, urban bypark av europeisk dimensjoner. Andre steder regnes slike strøk, med gårder rundt en romslig park, som de aller mest eksklusive. Her oppnår man de høyeste salgssummene.

Elgeseter er Trondheims vakreste bydel. Mange tror ikke på det. Men man trenger ikke annet enn stille seg slik at man snur blikket mot de fantastiske fasadene som omkranser parken og gatene for å se det. Jeg oppfordrer herved alle til å prøve.

Etter brannen i Elgeseter gate 30 spør Martin Wåhlberg hvem som på ramme alvor ville foreslått ikke å bevare Notre-Dame. Foto: Ole Morten Melgård

Akkurat som Bakklandet er vår trehus-juvel, er Elgeseter vår jugend-juvel. Det er en bydel med virkelig europeisk storbysus!

Bakklandet lå forslummet og forlatt, innhyllet i stanken av diesel. Man ville utvide gateløpet. Er det noen som kjenner det igjen?

De gamle byggene på Bakklandet fikk gjenoppstå i fordums prakt. Men det er de nye byggene som ble reist rundt dem som har bidratt til å gjøre helheten til en storslagen opplevelse. Fordi de skaper en helhet. Det er dette som er nøkkelen til suksess.

På Elgeseter øver de nye byggene som reises direkte visuell voldtekt på jugend-byggene som omringer dem.

Elgeseter må settes i stand som den fantastisk jugend-bydelen det er. Det må stilles samme type krav til visuell utforming for nye bygg slik man har gjort på Bakklandet. Det nye må svare til de jugend-byggene som står der fra før, uansett gateløp (og det betyr ikke at de trenger å være gammeldagse). I Paris har man lagt høyhusene litt utenfor det historiske bysentrum. La Sluppen bli Manhattan og la Elgeseter blomstre og få den fantastiske europeiske storbyfølelsen som den egentlig har. Turistene og studentene vil strømme til. Alle vil tjene på det, ikke minst næringslivet.

Det er ikke for sent, men det krever mot og politisk handling.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.