Modige kvinner og menn risikerer livet i protestene mot Irans regime.

Myndighetene i Iran ga denne uka politiet og rettsvesenet ordre om å behandle demonstrantene hardt. Over 30 sivile skal være drept allerede. Men protestene fortsetter. Dødsfallet til Masha Amini (22) har utløst et nytt folkeopprør mot Irans menneskefiendtlige regime.

«Vær så snill, ikke ta meg. Vær så snill, jeg har ikke gjort noe galt». Det skal ha vært de siste ordene broren til Amini hørte søsteren si. Han var sammen med henne da hun ble arrestert av det fryktede moralpolitiet i landet. Hennes «forbrytelse»? Hun bar ikke hijaben på riktig måte. Vitner forteller at den kurdiske kvinnen ble utsatt for grov vold. Politifolkene skal blant annet ha slått henne i hodet med en batong. Hun døde i varetekt, og politiet skylder på ulike helseproblemer. Faren avviser at hun var syk. – De har drept et ungt menneske, sier han til NRK.

Saken har ført til voldsomme protester, der særlig kvinnene har spilt en stor rolle. Mange brenner hijaben i protest. I et land der du kan bli arrestert og pisket for å bære hodeplagget «feil», vitner deres handlinger om et enormt mot. Demonstrasjonene pågår ikke bare i Teheran, men har også spredt seg til andre byer.

Folket raser mot regimets strenge religiøse lover, mot en skakkjørt og sanksjonsrammet økonomi og mot korrupsjon. Mange krever prestestyrets avgang. Ifølge New York Times representerer protestene den største utfordringen for regimet siden demonstrasjonene i 2019. De ble slått hardt og brutalt ned på. Mange ble drept. Nå benytter politiet i landet den samme taktikken: Skudd, vannkanoner, grov vold og massearrestasjoner. Iranerne som nå protesterer, vet at de risikerer livet.

Aminis død satte fyr på et sinne som allerede glødet. At Irans president nå sier at dødsfallet skal granskes, vil ikke være nok til å stilne det. Norge og Vesten fordømmer Iran, og USA har innført sanksjoner mot moralpolitiet. Men Iran er allerede rammet av kraftige sanksjoner, og det er vanskelig å se for seg at nye runder vil utgjøre en forskjell. Folket i Iran står på mange måter alene i kampen. Vi berømmer motet deres og fordømmer volden de blir utsatt for.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe