Stjålne barn? Her i Norge? Det er lett å tenke at det er for horribelt til å være sant. Dessverre er det ikke det.

VG har gjennom en serie reportasjer vist skyggesiden av norsk adopsjonshistorie. En av dem handler om Camilla Austbø (37). Hun var tre år da hun ble kidnappet fra sitt hjem i Ecuador, solgt, og adoptert til Norge.

Hennes historie er ikke enestående. Også på Orkanger og flere andre steder i Norge sitter barn og adoptivforeldre med det vonde spørsmålet: Skyldes adopsjonen kynisk menneskehandel? Austbø og 12 andre barn kom til Norge fra Ecuador via en advokat som senere ble siktet for kidnapping. Deler av skandalen ble offentlig kjent allerede på 1980-tallet, men myndighetene holdt mye av det de visste skjult. VG har avslørt at de tilsynelatende var mer opptatt av å holde barna i Norge enn av å finne sannheten og eventuelt gjenforene dem med sine biologiske familier. Enda verre: Mye tyder på at norske myndigheter rett og slett betalte seg ut av Camilla-saken ved å gi penger til diverse prosjekter i Ecuador. Morens kamp for å få henne hjem ble aktivt motarbeidet.

Saken stinker. Endelig har barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) varslet en ekstern granskning. Ifølge VG skal utvalget gå gjennom adopsjoner fra alle aktuelle land, tilbake til 70-80-tallet og fram til i dag. På spørsmål om det er noen land som peker seg ut, svarer Toppe at de allerede har «avsluttet formidlingen fra noen land, på grunn av slike ting». Det tyder på at en ekstern granskning er kraftig på overtid. Også i andre land, som i Danmark, vokser frykten for at enkelte adopsjoner skyldes bortføring eller utilbørlig press mot fattige familier. Der har over 50 adoptivbarn bedt myndighetene i Sør-Korea granske omstendighetene rundt adopsjonene.

Heldigvis er sjansen for ulovlige adopsjoner lavere nå enn før. En årsak er et bedre regelverk, en annen at forekomsten er kraftig redusert. Men det hjelper ikke dem som sitter med spørsmål i dag. De må få svar. Og vi må finne ut hva organisasjonen Adopsjonsforum og norske myndigheter hadde kunnskap om og når. Dersom de har skjøvet menneskehandel under teppet, må det få konsekvenser. De berørte, både her i Norge og i utlandet, må få erstatning.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe