En ung elg som forvillet seg inn i Elgeseter gate i Trondheim 6. mai ble skutt og drept av viltpatruljen samme dag. Det ble ikke gjort forsøk på å lede den ut av området. Den enkleste løsningen ble valgt, den som er så vanlig i Norge – kuler og krutt.

Viltpatruljen uttalte at elgen ikke var hissig, men den virket litt stresset. Ikke så rart når den ble forfulgt av politi og viltpatrulje, og med mange skuelystne mennesker rundt. Den la seg fredelig ned i en hage, så den var nok lett å drepe.

Viltforskriften stiller krav om at andre tiltak skal forsøkes før felling. Avliving skal ikke være førstevalg, men derimot siste utvei når alle andre virkemidler er forsøkt. Dyrevelferdsloven anerkjenner dyrs egenverdi. Det innebærer at man i teorien skal strekke seg langt for å ivareta hvert enkelt dyreliv.

I praksis er det ikke slik. Dyr blir rutinemessig skutt når det oppstår eller potensielt kan oppstå konflikter. Det gjelder hjortedyr i byen, rovdyr som befinner seg på uønsket sted i landet og dyr som beiter på gress, skog, frukthager, jordbæråker, osv. Lista over begrunnelser for å drepe dyr er lang, og andre løsninger blir ofte ikke forsøkt før dyrene skytes - ofte i yngletida når de har unger, i strid med dyrevelferdsloven.

I veldig mange land, også fattige land, er det vanlig å bedøve og flytte dyr som kommer for nær mennesker. Mange land har også statlige institusjoner som hjelper ville dyr. I Norge skyter man dyrene i stedet for å hjelpe dem eller flytte dem. Det norske oljefondets markedsverdi var ved utgangen av 2022 på 12.429 milliarder kroner. Til tross for denne enorme formuen spanderer ikke staten noen tusenlapper for å bedøve og flytte dyr. I stedet bevilges det millioner til å øke innsatsen mot skadefelling.

Ville pattedyr utgjør nå bare 4 prosent av pattedyrenes biomasse på jorda, resten er mennesker og deres husdyr. Vi kan ikke fortsette å fortrenge og drepe, vi må klare å sameksistere med de ville dyrene. Da må viltforvaltningen vise vei, og ikke gjøre som i dette tilfellet - drepe som den enkleste utvei.

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe