I Debatten i Adressa 23.11.2022 gis det under innlegget «Sånn kan vi ikke ha det i Bymarka» en god beskrivelse av problematikken rundt svært stor ferdsel i attraktive markområder og den slitasjen som blir på stier når de ikke tåler den ferdselen og bruken som har blitt. Bymarksentusiast (og redaktør i Trondhjems Turistforening) Asgeir Våg peker i innlegget også på at det er for dårlig skilting for folk som ønsker å ta turen inn til Rønningen – den ene av totalt fem serveringshytter i marka eid og drevet på oppdrag av Trondheim kommune.

I et tilsvarende kritisk innlegg til stislitasjen i marka i avisa Nidaros i slutten av oktober, svarte kommunen blant annet:

«Vi er fra kommunens side klar over at deler av det sentrale turstinettet i marka har betydelig slitasje og trenger oppgradering og forsterkning. I vårt arbeid med dette har vi fokus på hovedturstinettet der inngangen nå er at stien fra Granåsen til Rønningen må prioriteres først. Som i den pågående restaureringen av Storheiastien, som er et samarbeidsprosjekt mellom Statsforvalteren i Trøndelag, Trondheim kommune og Trondhjems Turistforening, vil også restaurering av myr være en tematikk knyttet til en oppgradering med stien fra Granåsen til Rønningen.»

Trondheim kommune er svært opptatt av at tilretteleggingen i marka gjøres på en slik måte at publikum som benytter marka sitter igjen med gode turopplevelser og med det blir fristet til nye turer. Det er slik vi tenker at marka skal fungere som viktig bidrag til å opprettholde god folkehelse, og bidra til å videreutvikle Trondheims gode ry som en grønn og god by å leve i, der det er kort veg til ulike gode natur- og rekreasjonsopplevelser.

Kommunen er i tillegg opptatt av at Turistforeningen skal lykkes med sitt arbeid – både den kommersielle delen knyttet til serveringsdrifta på Rønningen og at de trekker folk dit som har lyst til å bli bedre kjent med Turistforeningens ulike tilbud innen friluftsliv.

Trondheim kommune ved Enhet for idrett og friluftsliv er i gang med planlegging av et byggeprosjekt for en robust oppgradering av turstien/turvegen mellom Granåsen og Rønningen. Prosjektet er som nevnt over, slik Våg også peker på, øverst på lista over stier som trenger oppgradering.

Kommunen planlegger å igangsette arbeidet med oppgradering av turstien/turvegen våren 2023.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!