Lærerstreiken er over, og vi alle slikker våre sår. Det var tøft for lærere, elever og foreldre. Jeg holdt appell på lærerorganisasjonenes demonstrasjon på Torvet, og støttet kravene. Selve streiken kunne jeg ikke støtte. Som medlem av Trondheim formannskap er jeg lærernes arbeidsgiver, og dermed indirekte part i konflikten. Nå er det imidlertid tid for å beklage overfor lærerne, og som arbeidsgiver å bygge opp tillit hos den viktige yrkesgruppen.

KS er vår arbeidsgiverorganisasjon. Ikke alle vet at KS er politisk styrt (rødgrønt flertall), og at de henter sitt mandat fra landets kommunestyrer og fylkesting. Kommunene behandler innspill til lønnsforhandlingene. I noen kommuner er ikke disse innspillene behandlet politisk, og KS har fått administrasjonens innspill. I andre kommuner er KS sitt lønnspolitiske drøftingsnotat behandlet overfladisk av politikerne. For Trondheims del ble det behandlet på en ordentlig måte i formannskapet 1. februar. Men det er heller ingen tvil om at det er interessemotsetninger mellom fagorganisasjonene. Dette kan også spille inn når folkevalgte organer gir lønnspolitiske innspill til KS.

KS la ansvaret for lønnstilbudet til lærerne på kommunene. En lærdom fra streiken må være at lokalpolitikere må ta hånd om forhandlingsmandatet til KS på en helt annen måte. Ikke alle lokalpolitikere følte seg hjemme i KS sin ansvarsplassering for lønnstilbudet til lærerne. Jeg tror at lærernes lønns- og arbeidsvilkår vil få en helt annen oppmerksomhet når KS neste gang ber kommuner og fylkeskommuner om innspill til lønnsforhandlinger.

Det er uheldig når vår arbeidsgiverorganisasjon framstår arrogant under en konflikt med våre ansatte. Det gjelder både debattformen og gjennom artikler og annonser i pressen. KS forsvarte seg med at også Utdanningsforbundet annonserte under streiken. Forskjellen er at KS ikke skal vinne opinionen. De skal forhandle, og forsøke å oppnå enighet. Når KS polemiserer politisk med lærerne bidrar organisasjonen til å svekke statusen til en svært viktig yrkesgruppe i kommunene. Det er ikke en del av det mandatet jeg mener vi som kommunepolitikere har gitt vår organisasjon. Jeg regner med at KS sentralt evaluerer sin offentlige profil under streiken. Vi som lokalpolitikere har også et ansvar for å bidra til at KS sin kommunikasjon i en konflikt ikke setter våre ansatte i et dårlig lys.

Det er et politisk ansvar, på alle nivå, å bygge opp lærernes status og lønn, øke attraktiviteten til yrket og ivareta lærernes rett til lovlig streik når det ikke oppnås enighet.

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe