Folkemøter er ikke egnet for å få en retning i byutviklingen. Problemet er at de folkevalgte ikke har noen klar retning. Da går det lett feil vei. Vi trenger et opprør. Vi trenger mer rock and roll.

Adresseavisen regisserte et folkemøte om visjoner, makt og mer for utviklingen i Trondheim – og dermed for hele regionen.

Byscenen var fullstappet, men det er likevel ikke flere engasjerte enn en middels kamp på Ranheim. Det frammøtte folkedypet ga bare et klart svar med sin applaus: Vi vil ikke ha et «monsterbygg» på Øya. Vi vil ha park, men vi vet ikke hva det koster og hvem som skal betale. Greit nok.

Da de inviterte politikerne inntok scenen for å diskutere de store visjonene endte også det i en debatt om «monsterbygget», eller rettere sagt om «prosessene» rundt beslutningen.

Alle politikerne fraskrev seg ansvar på en eller annen måte. De hadde ikke vært med i bystyret da dette begynte, de hadde holdt på med noe annet, de hadde hatt permisjon og de hadde egentlig ment noe annet som ikke var mulig å få til.

Det er åpenbart vanskelig å være politiker. Den øverste folkevalgte i kommunen de siste 13 årene, som har sagt at dette er bestemt og slik blir det, var ikke på scenen for å møte folket.

Det er ikke rart at folk i salen begynte å gå da rådhuspraten gikk. Enda flere gikk da salen, altså folket, slapp til. Det ble mange selsomme sukk om selvopplevde skavanker i byen.

Vi fulgte folkemøtet om byutvkling direkte

Helt fortjent ble Terje Roll Danielsen, hovedmannen bak utviklingen av Nedre Elvehavn, den store helten på møtet.

Hans suksesskriterier kan ikke gjentas for ofte:

Det første er å tenke mennesker og ikke bygg.

Det andre var å tenke helhet med boliger, uteliv, kultur, kjøpesenter og kontor samtidig.

Det tredje var et utbyggingsselskap med full kontroll, selv om det er mange eiere.

Det er til forveksling lik det som har skjedd i havneutviklingen i Oslo. Det er samtidig det motsatte av det vi har sett på Brattøra.

Signert-skribent Ståle Gerhardsen opplever at mandag kommer som en kraftig high five. Rett i trynet.

Det er en generasjon siden arbeidet med Nedre Elvehavn startet. Hadde det blitt innkalt til folkemøte den gang, tror jeg ikke Terje Roll Danielsen ville blitt møtt med applaus.

Jeg har samme erfaring etter noen år i styret i Hommelvik sjøside. Det var ikke akkurat jubel i Hommelvik for planene, men nå er alle fornøyd. Når Nedre Elvehavn er en suksess burde det være lett å kopiere den suksessen på Nyhavna og andre steder.

Ofte blir en tilfeldig uønsket byutvikling møtt med at det er kapitalkrefter som vinner fram for å tjene penger. Idealistiske entusiaster har en tendens til å glemme at det noen steder må skapes merverdi for at vi skal ha råd til alle planene vi vil gjennomføre. Det er noen som må betale regningen.

Gjesteskribent Marianne Meløy skriver morsomt og interessant om å pitche en krig

Utviklingen i trondheimsregionen må legge til rette for privat næringsliv for å skaffe arbeidsplasser og skatteinntekter. NTNU, handel og uteliv er viktig, men vi kan ikke leve bare av det.

Det er ikke politikerne og det offentlige som skaper lønnsomme arbeidsplasser. Vi må ha private kapitaleiere som tør ta risiko, og som får betalt for den risikoen de tar. Uten disse hadde det ikke blitt så mye på Solsiden. Det er greit at Ivar Koteng blir rik av å bidra til en ønsket byutvikling.

Fra rådhuset kom signalet om at det skal komme en strategisk plan for å gi en klar retning. Samtidig vet vi at de store trendskifter i samfunnet ikke besluttes. Vi får håpe strategien kommer før det er gjort for mye som går i motsatt retning.

Det skal bygges firefelts motorvei til Stjørdal før det kommer jernbane med dobbeltspor og langtunnel. Det bygges på jordene øst for byen mens Nyhavna så vidt er i støpeskjeen.

Det er tid for visjoner der politikerne ikke vikler seg inn i «prosesser». Det er tid for å ta de tøffe valgene, ikke bare tøffe tilfeldig med i feil spor.

Ap-veteranen Knut Skjervold har formulert det elegant:

«De beste beslutningene politikerne tar er når de skifter syn».

Hør våre kommentatorer snakke om byutvikling, boksing og festivalen Starmus (podcast spilt inn live på Byscenen)

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.