Et stort antall familiedyr dumpes hvert år i Norge, og for oss i Dyrebeskyttelsen er det et stort trykk på organisasjonen i sommerferien. Så har du ikke pass til familiedyret ditt, kan du heller ikke reise bort!

På toppen av dette er også sommeren kattungesesong – det fødes årlig et stort antall hjemløse kattunger. På landsbasis hjelper Dyrebeskyttelsen Norge over 6000 familiedyr årlig, og mange av disse er dumpet og etterlatt til seg selv av uansvarlige dyreeiere. Mange dyr blir hjemløse fordi vi mennesker ikke har tenkt godt nok gjennom hva det innebærer å ha ansvar for et dyr.

Dersom du skal reise bort i ferien, er det viktig å ha en god plan på hvordan familiedyret ditt skal ivaretas mens du er borte. Her har du flere alternativer! Det finnes for eksempel en rekke hunde- og kattehoteller som tilbyr pass av familiedyr. Her er det viktig å være ute i god tid med å bestille, og det er dessuten lurt å besøke hotellet med familiedyret i forveien for å se om både du og familiedyret er komfortable med forholdene.

Dyrehotellene har ofte sprengt kapasitet spesielt i fellesferien, så en idé kan være å reise utenfor høysesongen. Er dette ikke en mulighet, kan man be venner, familie eller naboer passe på familiedyret ditt mens du er bortreist. Spesielt katter er hjemmekjære dyr, og vil som regel foretrekke å få bo hjemme i kjente omgivelser.

Om du lar katten bli igjen hjemme, er det ikke greit å sette fram ekstra mat og la katten bli alene hjemme i lengre perioder. Ifølge dyrevelferdsloven og Mattilsynets tilsynsveileder for katt skal den ha tilsyn – minst én gang daglig, men gjerne også flere ganger – av en person som kan sjekke at alt er i orden og at katten er frisk og fin. Katten din er jo vant med å bo med deg til hverdags, og både trenger og setter pris på litt menneskelig selskap mens du er på ferie!

Ved en slik ordning er det best om også dyret er godt kjent med den som skal passe det slik at det føler seg trygt. Personen som skal passe og dermed ha ansvar for tilsyn av dyret, må ifølge dyrevelferdsloven være over 16 år.

Hva gjør du hvis du ikke finner pass til familiedyret ditt? Et alternativ dersom du ikke finner plass, er å ta med familiedyret ditt på ferien. Du bør imidlertid tenke deg meget godt om før du legger ut på reise med dyr. Reising kan være en stor påkjenning for våre firbente familiemedlemmer, spesielt for hjemmekjære dyr som katter. Man må også være oppmerksom på at katter som tas med bort fra hjemmet sitt, enten på ferie eller hjem til noen som skal passe dem, ofte legger ut på vandring for å finne hjem igjen dersom de slippes ut.

Hvert år skilles et stort antall katter fra eier på denne måten. Hold derfor katten innendørs dersom den skal bort fra hjemmet sitt for en periode. Husk også å ID-merke katten din slik at dere enklere kan gjenforenes dersom den skulle være så uheldig å gå seg vill! ID-merking utføres raskt og enkelt hos veterinær ved at en liten mikrochip på størrelse med et riskorn plasseres under kattens hud i nakken. Denne kan skannes og gir opplysning om kattens eier.

Ved reise er det også viktig at man har riktig utstyr slik at familiedyret er sikret skikkelig. Mange er ikke klar over at man kan bli bøtelagt om familiedyret ikke er sikret under transport. Under lengre bilturer er det dessuten veldig viktig at dyret får jevnlige luftepauser og god tilgang på vann. Man skal heller aldri etterlate dyret alene i bilen om sommeren – selv om bilen står i skyggen eller det er overskyet. Det kan uansett bli så varmt inne i bilen på kort tid at dyret kan få heteslag. Ved reising i utlandet er det dessuten mange hensyn som må tas. Vaksinering må ordnes i god tid før avreise, og familiedyret vil i tillegg trenge et eget pass utstedt av veterinær.

For enkelte blir dessverre ferien viktigere enn familiedyret. Vi får stadig meldinger fra et bekymret publikum som har hørt om dyreeiere som prøver å kvitte seg med familiedyret sitt før de skal på ferie. Felles for alle bekymringsmeldingene vi har fått, er at eier truer de de er i kontakt med at familiedyret vil avlives med mindre de betaler en viss sum eller henter dyret innenfor et visst klokkeslett.

For andre blir den «enkleste løsningen» å dumpe familiedyret i skogen, på parkerings- eller rasteplasser eller i søpla. Dette tydeliggjør at reglene rundt dyrehold må bli strengere, da en slik oppførsel viser hvor lite verdi enkelte mennesker legger i et liv. Her er det også klart behov for holdningsskapende arbeid og korrekt informasjon om godt dyrehold, noe som er et av fokusområdene til Dyrebeskyttelsen Norge.

Det er nok ikke til å se bort ifra at mange av dyrene som tas inn av Dyrebeskyttelsen Norge nå i sommer, er såkalte «koronadyr». det er dyr som ble anskaffet da man ikke kunne reise på grunn av pandemien, men som nå plutselig står i veien for ferieplanene dersom man ikke har planlagt god nok tid i forveien.

Vi ønsker å understreke at disse familiedyrene som dumpes, er fullstendig ute av stand til å klare seg selv og går en trist og brutal skjebne i møte. Det er en utbredt misoppfatning at familiedyr som katter, kaniner og gnagere klarer seg ute i norsk natur. Dyrene vi tar inn, er magre, sultne, slitne og skadde.

Dersom du verken finner pass til eller har mulighet til å ta med familiedyret på ferie, er svaret veldig enkelt - da blir du rett og slett hjemme! Vi i Dyrebeskyttelsen Norge Sør-Trøndelag ønsker alle to- og firbeinte en fortsatt trygg og god sommerferie!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe