Digital og desentralisert immatrikulering ved NTNU er en dårlig idé i år.

Mens Norge fortsatt var preget av pandemi, besluttet NTNU at også årets immatrikulering skal foregå delvis digitalt. Studentene skal samles på sine studieprogram i hybridmøter hvor rektors tale vil overføres digitalt. Det er mange lærdommer å hente fra erfaringer under pandemien, men å gjøre store, unike møter mellom mennesker digitale, bør ikke være blant dem.

I 2020 og 2021 sørget pandemien forståelig nok for at den tradisjonelle immatrikuleringsseremonien ved NTNU foregikk digitalt. Folkehavet av nye studenter rundt Gløshaugen i høytidelig markering av starten på et nytt studieår, er en tradisjon som ikke bør dø ut med pandemien. «Et gedigent mageplask» kaller leder av Linjeforum ved NTNU, Victor Mikalsen, beslutningen om å droppe det store fellesarrangementet i Trondheim i år. Her er det nærliggende å bruke akkurat de ordene.

Rektor Anne Borgs begrunnelse til Universitetsavisa tidligere i år om at det er slik studentene vil ha det, holder ikke. Leder for linjeforeningene og leder av Studentersamfundet er svært kritisk til beslutningen. De nye studentene som skal immatrikuleres 15. august er neppe spurt. Det er ledelsens ansvar å legge til rette for møtet med NTNU for nye studenter.

Argumentet om at en digital velkomst gir mulighet til felles seremoni for NTNUs avdelinger i Trondheim, Ålesund og Gjøvik holder heller ikke. Norges største studentby bør ha den største velkomsten. Tanken bak at studentene i år skal samles på sine studieprogram med dem de skal ha mest å gjøre med framover, er god. Samtidig er det fadderuker for sånt og det bør ikke gå på bekostning av immatrikuleringen som institusjon og ritual.

Er det noe pandemien bør ha lært oss, så er det at ikke alt i livet er godt egnet for digitale løsninger. I 1914 skildret Adresseavisen immatrikuleringen av NTH-studentene som «en av de betydningsfuldeste dage i deres liv» i en aula fylt til trengsel. Tidene forandrer seg, men NTNU har en stolt historie å ta vare på. Den formidles bedre ved å samle de nye studentene rundt Gløshaugen enn foran skjermer.