På det sosiale mediet Tiktok deler brukerne korte videoer. En skremmende reportasje fra NRK viser hvordan algoritmene i det kinesiske selskapet raskt kan dra barn inn i en verden av ekstrem trening.

I verste fall kan videoene bidra til spiseforstyrrelser og helseskadelig trening. Norske myndigheter må gjøre langt mer, både nasjonalt og internasjonalt, for å tøyle teknologigantenes makt.

Se for deg at voksne menn inviterte niåringer på kurs om muskelbygging og fettforbrenning, eller at TV-kanaler sendte reklame for kosttilskudd rettet mot unge gutter. Begge deler hadde vært i strid med lovverket. Markedsføring overfor barn som «spiller på sosial usikkerhet, dårlig samvittighet, dårlig selvtillit eller bidrar til kroppspress» er ikke er lov. Men på Tiktok og andre sosiale medier mangler barna våre den beskyttelsen.

Avhengig av hva de søker etter og «liker», kan de utsettes for en strøm av desinformasjon, konspirasjonsteorier og skadelige råd om kropp og helse. Algoritmene sørger for at dersom et barn gir likerklikk til innhold om for eksempel trening eller slanking, tar det ikke lang tid før feeden fylles opp av videoer som forteller hvordan de kan oppnå en «perfekt» kropp.

En australsk undersøkelse viser at appen ikke tar hensyn til om brukeren er 13 eller 30 år. Slik sørger Tiktok for at folk blir værende lenge, og slik kan unge sinn utsettes for skadelig innhold.

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier dette kan bidra til å ødelegge livene til folk. Det er vi enige i. Men vi tror ikke det hjelper at Trettebergstuen varsler at hun vil diskutere NRKs funn med Tiktok. Det som hjelper, er strengere regulering. I år vedtok EU en Digital Services Act. Målet er at det som er ulovlig i den virkelige verden, også skal bli forbudt digitalt. Det gjenstår å se om lovverket er finmasket nok.

Tidligere har aktører som Amnesty International Norge, Forbrukerrådet og Datatilsynet kritisert norske politikere for å vente på at EU skal løse problemet, uten å involvere seg aktivt nok når lovene skrives i Brussel. Det er en kritikk vi deler. Derfor er vi positive til at Trettebergstuen og andre nordiske statsråder nå ser på et eget nordisk regelverk som går lenger i å beskytte barn.