Tirsdag kom beskjeden om at produksjonen av varmeovner i Stjørdal flyttes til Nord-Irland.

50 ansatte ved Glen Dimplex, tidligere Nobø, mister jobben. Dette er et hardt slag for de ansatte og for Stjørdal kommune, som også har mistet mange andre arbeidsplasser i den siste tiden.

Det er en mager trøst at produksjonen skal gå for fullt ut neste år og at det fortsatt skal være lager og avdeling for salg, service og utvikling i Stjørdal. Beslutningen om å avvikle er endelig, men de som blir oppsagt, får tid til å områ seg og finne andre jobber.

Konsernet Glen Dimplex er verdens største produsent av varmeovner, men totalmarkedet har minket, og alle fabrikkene har overkapasitet. Den norske avdelingen har hatt underskudd de to siste årene, og når pundet svekkes etter at britene bestemte seg for å gå ut av EU, blir lønnsomheten enda dårligere.

Norsk industri har lenge slitt med å konkurrere i et internasjonalt marked. Bedrifter med arbeidsintensiv produksjon har naturlig nok hatt de største utfordringene. Høy kompetanse og rasjonell drift har vært norske fortrinn. Uansett vil man være prisgitt svingninger i markeder og valutasvingninger.

Nettopp kronekursen har de siste årene bidratt positivt for alle som lever av å eksportere. Sammenlignet med euro, har den norske kronen vært 25 prosent billigere enn i 2013. Dette har gitt betydelige bedret lønnsomhet, men i handel med Storbritannia forsvinner fordelen på grunn av pundets kursfall. I det siste har vi også sett tegn til at kronen styrker seg.

Til tross for flere tilfeller av utflagging og nedleggelser, ikke minst i Midt-Norge, er ikke bildet for norske industribedrifter helsvart. Direktør Knut Sunde i bransjeorganisasjonen Norsk Industri sier til Adresseavisen at vi sannsynligvis er over det verste. Han peker på at det også er eksempler på virksomheter som «flagger hjem», fordi kvalitet og produktivitet er bedre i Norge.

Nedbemanningen ved Glen Dimplex og andre trønderske bedrifter er alvorlig for de som rammes, men arbeidsmarkedet i regionen er ikke forverret. Ved utgangen av september var ledigheten noe lavere enn i fjor, mens tilgangen på ledige stillinger var betydelig høyere. Enten vi liker det eller ikke, endrer arbeidslivet seg raskere, og flere må være forberedt på å skifte jobb oftere.