Politikerne bør følge byutviklingskomiteens vedtak om å åpne for omkamp når forutsetningene for byggeprosjektet har endret seg. Nå virker det mest fornuftig å bygge Trondheim Spektrum på Sluppen.

I saken om utbygging av Trondheim Spektrum, har det blitt gjentatt mange ganger at løpet er kjørt. Utbyggingen på Øya er politisk vedtatt og kritikk blir avfeid med at kritikerne ikke forstår seg på politiske prosesser.

Men når en sak er såpass endret og mangelfullt utredet som denne, så er det faktisk på sin plass å fremme omkamp.

Vi ser at verdiene i byplanleggingen forandrer seg, også erfaringene fra Europa for øvrig viser det. Gårsdagens pragmatikk må vike for en helhetlig og bærekraftig byplanlegging som tar naturverdier, estetikk, grønn mobilitet og klima på alvor.

Vi må planlegge for fremtiden!

Les også: Nå skal rådmannen utrede storhall på nytt

I utredningen om Nidarøhallen mangler det troverdighet at et større, mer fleksibelt og attraktivt anlegg ikke vil medføre økte trafikkmengder.

Uansett hvor få parkeringsplasser man lager, eller hvor god informasjon man skaffer til veie, vil anlegget gi et vesentlig transportbehov.

Messer og store konserter skal frakte utstyr samtidig som besøkende skal komme seg kjapt fra ulike hotell, eller fra hele regionen når Spektrum blir en regional attraksjon.

Foreldre skal frakte barn og ungdom til treninger og kamper midt i tidsklemma. På vei til anlegget i enden av en blindvei skal man både til og fra passere et sykehus med et kritisk effektivitetsbehov for god trafikkavvikling.

Det er også grunn til å påpeke at bygningsmassen i det nåværende forslaget har blitt vesentlig større enn i det opprinnelige, og at konsekvensene av dette er mangelfullt utredet.

Her har du hele Nidarø-debatten samlet på ett sted: Over 90 innlegg: 77 nei, 11 ja og 4 tja.

Forslaget til Trondheim Spektrum på Øya vil heller ikke tilføre estetiske kvaliteter til området. Tvert imot. Estetikk ser ut til å være fullstendig neglisjert i denne saken. Det ser ut til at man dessverre har vent seg til å akseptere dagens anlegg på Øya, og ikke helt evner å innse at anlegget allerede i dag er av begredelig arkitektonisk kvalitet.

Å bygge mer av det samme vil ikke være en genistrek. Heller ikke om man pynter litt her og der med beplantning på det lille restarealet som blir igjen rundt bygningsmassen.

Denne typen byutvikling forlot de fleste byer for flere tiår siden. Folketallet i byen øker jevnt og om noen år vil det være behov for ytterligere utvidelser på den allerede for trange tomta. Da bør vi allerede nå unngå å sette byens framtidige utviklere i den situasjonen at de må bygge enda trangere og høyere for å møte byens behov på et senere tidspunkt.

Les også denne kronikken: Barnefotballen er blitt toppfotballens hoggestabbe

Et av argumentene som har vært lansert for en rask utbygging på Øya, er behovet for å ha hallen klart til Trondheim skal arrangere håndball-EM i 2020. All ære til de som har jobbet frem dette, men det dreier seg kun om deler av de innledende kampene. Finalekampene spilles i Telenor arena og i Stockholm. Håndballpresidenten er innstilt på å finne alternative arenaer dersom hallene ikke er klare i 2020.

Da er det ikke verdig Trondheim å begå en byplantabbe for å nå et kortsiktig mål. Byen skal jo leve videre etter 2020, og ingen bygger kommunale anlegg for å vare i ett år.

Vi mener at politikerne bør tenke langsiktig og få et Trondheim Spektrum som byen kan være stolt av. Et framtidsrettet og estetisk bygg på Sluppen kan være rett vei å gå, da vil det være riktig å utrede dette.

Hvis vi ser til andre byer som Oslo og Stockholm så ser vi tilsvarende løsninger som blir valgt for store idrettshall- og messeområder.

I tillegg har vi allerede vedtatte investeringer i infrastruktur i området som kan tilpasses behovet for bilfri transport, en visjon som dessverre vil være praktisk ugjennomførbart på Øya.

Trondheim kommune har gjennom bymiljøavtalen forpliktet seg til å redusere personbiltrafikken, det kan en løsning med kollektivknutepunkt på Sluppen bidra til. Den løsningen flertallet i dag går for, vil bidra til det motsatte.

Sluppen har også arealer til å utvikle tilbudet for aktivitet ytterligere, enten det gjelder ulike idretter eller messeområder. I tillegg har Sluppen kvaliteter som gjør det mulig å bygge en bydel med utgangspunkt i slike fellesskapstilbud som byen trenger, i stedet for å velge det som kan fremstå som økonomisk gunstig men uheldig for byutvikling i det lange løp.

Trondheim fortjener å få Øya tilbake, og et mye bedre idrettstilbud slik det kan skapes på Sluppen.

Hør våre kommentatorer snakke om Robert Erikssons boklansering, fremtidens Trondheim og tv-serien «Nobel»

Les flere debattinnlegg på adressa.no/meninger

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.