Norske festivaler produserer tonnevis med søppel og blir av mange sett på som miljøverstinger. Flere festivaler prøver å bli mer miljøvennlige, og den nye plastfrie musikk- og matfestivalen på Stokkøya på Fosen er et forbilde i så måte.

Vi elsker festivaler, og det er herlig å oppleve musikk og annen kultur under åpen himmel i flotte omgivelser. Like lystig er imidlertid ikke lyden av plastglass som knaser under skosålene, og synet av avfallsdunker som renner over på festivalområdet. Med tusenvis av mennesker som skal drikke og spise, sier det seg selv at det blir mye søppel. Ifølge NRK produserer Pstereofestivalen i Trondheim rundt 26 tonn søppel på tre dager, mens Øyafestivalen i Oslo sitter igjen med tre tonn plastavfall på en uke.

Flere arrangører har allerede prøvd å gjøre noe miljøproblemene som de selv skaper, men det koster penger. Både Pstereo og Buktafestivalen i Tromsø har brukt PLA-glass, komposterbar plast laget av blant annet mais. PLA-glassene er imidlertid dyrere enn plastglass, og de krever et eget mottak. Bukta skal fortsette med PLA og håper at det blir rimeligere hvis flere festivaler sørger for økt etterspørsel. Pstereo derimot fant ut at glassene ikke kom heldig ut i deres miljøregnskap. Avfallet måtte transporteres langt, og vinninga gikk dermed opp i spinninga.

Stokkøya Festival, som gikk av stabelen for første gang i helga, er en plastfri festival. Det skulle kanskje bare mangle så lenge festivalen foregår i et vakkert kystlandskap som er blitt et varemerke for Stokkøya. Likevel er festivalen et godt forbilde for andre arrangører. For å reduseres bruken av forbruksplast med 75 prosent, var blant annet engangsservise i plast, engangsgriller og engangs-regnponchoer fjernet. I stedet var det meste av maten kortreist, serviset laget av hvetekli som komposteres på stedet, og publikum kunne låne regnjakker. Sparebank1 SMN har støttet festivalen slik at den kan bli plastfri.

En såpass gjennomført miljøprofil bidrar til å bevisstgjøre både publikum og de som står bak kulturarrangement. Et mer anstrengt forhold til plast gjør oss trolig mer bevisst på andre miljøproblemer, blant annet klimaendringer. Jo flere arrangører som går for en miljøprofil, jo større er sjansen for at de miljøvennlige alternativene blir rimeligere. Ølglass i plast på ville veier, må i hvert fall bli en saga blott snart.

Miljøprofil: Med slike vakre rammer for en musikkfestival, er det temmelig umusikalsk med plastsøppel flytende på festivalområdet. Stokkøya Festival er derfor en plastfri festival. Her strømmer publikum til Erlend Ropstad-konsert. Foto: Kristin Slotterøy