Regjeringen har advart oss i mange uker: Statsbudsjettet blir stramt. Men forslaget deres er ikke stramt nok. I stedet for å prioritere hardere, øker de skattene.

Regjeringen har i det siste advart SV og sagt at vi ikke kan skatte oss ut av utfordringene norsk økonomi står overfor. Forslaget til statsbudsjett gjør det likevel tydelig at regjeringen ikke trenger SVs hjelp til å øke skattene kraftig.

Samlet sett går regjeringen inn for å øke skattene og avgiftene med 44,8 milliarder kroner. Over halvparten kommer som følge av forslaget om å innføre grunnrenteskatt på havbruksnæringen og kraftbransjen. Vi mener det er riktig, selv om høringsrunden nok vil avdekke behov for justeringer. Det blir særlig viktig at regjeringens intensjon om å skjerme de små og mellomstore oppdrettsselskapene, faktisk gjennomføres i praksis.

Når staten skal ta inn titalls milliarder fra grunnrenteskatt og samtidig øker formuesskatten, utbytteskatten og arbeidsgiveravgiften for ansatte som tjener over 750 000 kroner, er det lett å forstå næringslivets protester.

I talen til Stortinget framstilte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) dette som et svart/hvitt valg: Enten høyere skatter, eller uakseptabelt store kutt i velferdstjenestene.

I en slik situasjon burde regjeringen kuttet mer i den offentlige pengebruken som ikke går direkte til velferd. Men de vil for eksempel bevilge over en milliard kroner til flytting av flyplassen i Bodø neste år, og de vil videreføre arbeidet med en skipstunnel på Stadlandet.

En rekke poster på budsjettet kan isolert sett være riktige investeringer, men pengebruken viser at regjeringen tillater seg et betydelig handlingsrom. Selv om oljepengebruken tas ned, er det høyst usikkert om budsjettet er stramt nok til å dempe de varslede renteøkningene fra Norges Bank.

I ukene før budsjettet ble lagt fram, snakket statsrådene alvorstungt om behovet for å prioritere hardere. Dessverre har de ikke lyttet nok til egne formaninger.