Google er avleggs, det ser ut som at ChatGPT er den nye huslegen. Det kan bli dyrt i lengden.

Er du rask til å engste deg over symptomer som oppstår? Da er du ikke alene. Det er mange av oss som, i større eller mindre grad, er gode på det. Da må du minne deg på hvem som er dine sanne venner.

Selv med en fastlege i verdensklasse, hender det noen ganger at jeg tyr til hjelp fra Dr. Google for kjapp diagnostisering når ventetiden til fastlegen er for lang. Selv om det er en stund siden nå, kan jeg minnes flere ganger hvor Dr. Google har tolket selv de mest uskyldige forkjølelser til alt fra kreft og andre diagnoser vi forbinder med forkortet levetid. Litt overdramatisk her nå Oscar, tenker du kanskje. Ja, jeg skjønner at du tenker det.

Likevel kan jeg si at det er ingenting som slår gleden man opplever når man erklæres frisk fra sine verste engstelser, og dermed får livet i gave.

Nå har Dr. Google fått uventet konkurranse fra ChatGPT, skal vi tro en studie fra USA. ChatGPT, roboten som bruker kunstig intelligens, har over en tid blitt kjent for å hjelpe studenter med eksamensbesvarelser. I studien fikk ChatGPT 195 tilfeldig valgte spørsmål som tok utgangspunkt i spørsmål besvart av leger på forumsnettstedet Reddit. Svarene fra legene og ChatGPT ble deretter evaluert av helsepersonell med tanke på kvalitet og empati. Overraskende nok var det ikke legenes besvarelser som gikk ut seirende – i fire av fem tilfeller var det robotens besvarelser som var best. Bekymringsfullt.

Det er ingen statistikk på hvor mange som stiller medisinske spørsmål, men ChatGPT sier selv at hen mottar mange spørsmål daglig og besvarer de best mulig. På spørsmål om hen anbefaler ChatGPT eller Google til medisinske spørsmål, svarer hen at hen selv kan gi mer personlige og skreddersydde svar enn Google. Likevel påpeker hen heldigvis at det ikke kan erstatte råd og behandling fra helsepersonell.

Dessverre er det ikke alltid så enkelt. Mange står uten fastlege, og mange opplever lange køer for å få konsultasjon. Da kan gode råd bli dyre.

For en tid tilbake, våknet jeg opp og observerte en føflekk på høyre arm. Etter å ha vært i kontakt med Dr. Google og gjort opp deler av mitt livsregnskap, kontaktet jeg lege. Verken Google eller ChatGPT kan komme med sikre diagnoser – takk og lov! Siden fastlegekontoret hadde to uker ventetid og hudklinikken på St. Olavs, forståelig nok, ikke kan ta imot pasienter som stikker innom uten henvisning, ble gode råd dyre.

Som flere andre, endte jeg opp med å oppsøke en privat aktør som kunne tilby time én time senere. Etter noen sekunder med en dyktig hudlege, viste det seg at det var snakk om en helt uskyldig hudavskrapning – trolig etter å ha klødd meg mens jeg sov.

Det ble en dyr fornøyelse, men tall fra Kantars Helsepolitiske barometer fra mars viser at jeg er langt ifra den eneste som vil betale. Nesten 7 av 10 er villige til å betale for private helsetjenester. Det er kjapt inn og ut, men det kan fort bli dyrt, og da kan det hjelpe å ha helseforsikring. Om lag 750.000 nordmenn har en privat behandlingsforsikring, ifølge tall fra Finans Norge. Rundt 90 prosent av disse har det via sin arbeidsgiver.

Selv LO-medlemmer har tilgang til å kjøpe egne forsikringer gjennom LO-favør, hvor man har tilgang til enkelte typer private legetjenester inkludert i forsikringen – dog kun enkle problemstillinger via telefon og videosamtaler. LO er ikke alene om å tilby denne typen forsikringer – også andre arbeidstakerorganisasjoner har dette tilgjengelig for medlemmene som har råd til å betale for det.

Hvem er egentlig våre venner i nøden? Når det kommer til helsa di, er verken Dr. Google eller ChatGPT din venn. I solidaritetens navn er vel heller ikke helsetjenester som kun er forbeholdt de som kan betale for dem, vår venn. Uansett blir nok ikke våre venner i legestanden arbeidsledige med det første – selv om mange av oss er så dumme at vi legger vår fulle tillit til Google og ChatGPT.

Les flere tekster av Oscar Aaslund Hovin her!

Hva mener du? Slik skriver du for Adresseavisen Midtnorsk debatt!