Hvorfor er seksuell helse noe som kanskje alt for sjelden bringes på bane når pasienten møter legen? Kanskje er det ikke relevant? Kanskje synes legen det er for flaut å ta det opp? Kanskje synes pasienten det er tabu å ta det opp? Nesten helt sikkert, er legen litt forsinka. Hva er dummere enn å ikke stille viktige spørsmål? Jo, det er å stille dem og ikke ha tid til å ta reflektere over svaret. Da kan det være klokere å la være. For ved å ikke kunne reflektere sammen med pasienten etter å ha spurt, kan pasienten faktisk føle seg mer oversett enn om hun ikke ble spurt i det hele tatt.

På Helsedirektoratet sine sider står det: «Seksuell helse er definert som fysisk, psykisk, emosjonelt og sosialt velvære relatert til seksualitet. Seksualitet omfatter blant annet vår kjønnsidentitet, seksuell orientering, erotikk, glede, intimitet og reproduksjon. God seksuell helse er en ressurs og beskyttelsesfaktor som fremmer livskvalitet og mestringsferdigheter gjennom hele livet.»

Med dette i bakhodet vil jeg påstå at det er en selvfølge at helsepersonell, inkludert legen, av og til må sette sex på agendaen i møte med pasienten. Seksuell helse og velvære er en grunnleggende del av våre liv. Det er naivt å tro at seksuell uhelse bare påvirker seksuallivet. Det påvirker folks helse generelt, den psykiske helsen, parforholdet og familielivet.

Kristine Fuglem Ulstad Foto: Trondheimsgynekologene

Jeg jobber selv som gynekolog, og møter daglig problemer knyttet opp mot kvinners seksuelle helse. Men, jeg må innrømme, i løpet av min arbeidshverdag er det mange pasienter som går ut fra mitt kontor, uten å ha fått spørsmål angående dette. Noen ganger er jo det helt greit, andre ganger burde man penetrert problemstillingen dypere og mer intenst. For man vet at seksuell uhelse henger sammen med uhelse generelt og vice versa.

Tidspresset på legekontoret spiller sjelden på lag, og skal man ha tid til å se ned i halsen på tenåringen, hjelpe bestemor med hemorroiden og småbarnsmoren med nedstemtheten, er det enklere å droppe å snakke om den seksuelle helsen denne gangen. Neste gang er det brystsmerter som venter, en tante med diare og ei nabokone med søvnvansker. Så ble det ikke tid denne gangen heller.

Men jeg tror vi har blitt bedre! Den senere tiden har man fått litt mer fokus på kvinnehelse, heldigvis. Endometriose, PCOS, Vulvodyni og Lichen sclerosus er eksempler på tilstander jeg møter daglig, som mange av pasientene selv aldri har hørt om. Selv om de har vært plaget av dette i mange år. La meg utdype litt: Endometriose er en tilstand der vev som ligner slimhinnen i livmoren finnes utenfor livmoren. Det kan forårsake smerter i blant annet buk og bekken og ufrivillig barnløshet. 10 prosent av kvinner i reproduktiv alder antas å være rammet av tilstanden. PCOS er en forstyrrelse i hormonbalansen til kvinner i reproduktiv alder som kan forårsake uregelmessige menstruasjoner, økt hårvekst, acne, ufrivillig barnløshet og overvekt for å nevne noe. Omtrent 15 prosent av kvinner i fertil alder oppfyller diagnosekriteriene. Vulvodyni, en tilstand med ubehag, smerter og brennende følelse i vulva, rammer 10-15 prosent av kvinner i løpet av livet. Lichen sclerosus, en kronisk hudlidelse som forårsaker kløe, svie og sårhet i vulva hos kvinner, særlig etter overgangsalderen. Tilstanden har ukjent forekomst, men er hyppig forekommende.

Også er det selve overgangsalderen da, som ikke er en sykdom, men som svært ofte påvirker kvinnens seksuelle helse med både tørt og sårt underliv, og redusert lyst. En kollega sa det beskrivende: «Du kan selv se for deg hvordan det er å være tørr innvendig og våt utenpå, når det du egentlig vil, er å ha det motsatt!». Dette er eksempler på lidelser og tilstander som er relativt utbredt i den kvinnelige delen av befolkningen. Alle med stor påvirkning av kvinners seksuelle helse, og således også mest sannsynlig kvinnens generelle helse, både fysisk og mentalt.

Så, når vi vet dette. Da kan man vel trygt enes om at legen må spørre pasientene sine om deres seksuell helse. Ikke hver gang, heller ikke annenhver gang. Men slettes ikke bare de gangene pasienten forteller at hen har vondt i tissen!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!