Trondheim bør få en ny styringsmodell. Velgerne fortjener svar på hvordan den eventuelt skal se ut i god tid før valget.

Det politiske flertallet i Trondheim ønsker parlamentarisme. Ap-ordfører Rita Ottervik sier dagens modell står i veien for prioriterte politiske saker. Hun gir seg etter valget, men sitter fortsatt med nøkkelen.

«Parlamentarisme - mandat for utredning» står på sakslista når formannskapet møtes i dag. I saksframlegget vises det til hele sju tidligere utredninger. Det er ikke fravær av kunnskap, men fravær av politisk gjennomføringskraft som gjør at Trondheim fortsatt styres etter formannskapsmodellen. Det politiske flertallet for parlamentarisme går på tvers av blokkene. I forhandlingene etter valg har Ap latt samarbeidspartiene, som ønsker en formannskapsmodell, få viljen sin.

I januar spurte Trygve Bragstad (H) om Ap ville være med og forhandle frem en løsning sammen med Høyre og de andre partiene før valget. Svaret fra Ap var ganske enkelt nei. Ifølge dem er styringsform en forhandlingssak etter valget «på lik linje med andre politiske saker».

Vi håper Ap snur. Det nye bystyret skal ikke bare ta stilling til ja eller nei til parlamentarisme, de skal også avgjøre hvordan en slik modell eventuelt skal se ut. Skal byrådet, altså byregjeringen, velges av bystyret eller utpekes? Hvilke krav skal stilles til åpenhet? Hvordan skal mindretallet ivaretas? Spørsmålene er mange og kompliserte, og politikere fra alle partier bør kunne påvirke prosessen. Ikke minst bør velgerne vite hva en parlamentarisk styringsform innebærer i praksis.

Dessuten sørger en fersk lovendring for at det er blitt vanskeligere å endre styringsform. Skal Trondheim styres av en byregjering, må to tredjedeler, altså 45 av 67 bystyrerepresentanter, stemme ja. Uavhengig av om Ap eller Høyre vinner valget, trengs trolig begge partier for å få flertall. Det holder ikke at ordføreren blir bedt om å legge fram en sak for bystyret, slik formannskapet skal stemme over i dag. Her trengs tverrpolitisk samarbeid. Men da må Ap virkelig mene alvor når de sier at en ny styringsform er til det beste for byen, og ikke bare skyve formannskapsmodellen foran seg når de vil skylde på administrasjonen for egne brutte valgløfter.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.