I mange år har det vært et ønske om flere lekemuligheter for barn og unge i Trondheim.

Det er viktig at barn og barnefamilier skal ha lyst til å besøke Midtbyen som ledd i det å holde Midtbyen «levende», både for handelsstanden og bybildet. Det skrives at byrommene i Trondheim undersøkes systematisk og forbedres for mer bruk, hvor barn er med i planleggingsprosessen, for eksempel i utforming av Kongens gate øst, Cicignons plass og Skipakrok. Men blir virkelig barn og unge hørt?

I idéprosjektet foreslår Agraff Arkitekter følgende; «At Cicignons plass og Skipakrok knyttes sammen med et helhetlig bygulv med et mønster inspirert av samisk kunsthåndverk i lyse, varme farger. De gamle trærne på plassen skal beholdes og mellom bygningene spennes det opp vaiere med belysning. I midten av plassen er det delt inn i områder med vegetasjon, møblering og her skal det bli plass for lekne installasjoner, torg og en utescene». Lekne installasjoner? Utescene? Torg? Er det dette barna vil ha og trenger – eller er det vi voksne ønsker?

I bylivsundersøkelse i Trondheim høsten 2019 ble følgende spørsmål stilt: «Ville du latt barn på seks år leke fritt her?» Finalebanen var det byrommet som fikk flest ja, med 77 prosent. Stiftsgårdsparken, Thomas Angells gate og Elgeseter park fikk ca. 70 prosent positive svar. Men er ikke spørsmålet vi heller burde stilt oss; ønsker barna våre å leke her? I diskusjonen om å få folk til å bruke Midtbyen og dens fasiliteter, kan en vel også stille seg spørsmål om Finalebanen, i denne sammenheng er å regne som Midtbyen? For barneføtter er det lang vei å gå fra Finalebanen til sentrum for å spise lunsj.

Kan Finalebanen regnes som Midtbyen, spør kronikkforfatteren. Hun savner flere lekeplasser i Trondheim sentrum. Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Trondheim kommune prøver, og det åpnes med jevne mellomrom nye lekeplasser. Da kommune åpnet Stiftsgårdsparken høsten 2019 var vi som småbarnsforeldre spente – men gleden var kortvarig. Dette er IKKE en park som våre barn på fem og straks sju år opplever som spennende og stimulerende. Et lekehus formet som en krone – det er det! Etter 5–10 minutter er kronen utforsket og mangel på flere tilbud i «parken» gjør at det ikke er stor interesse blant de yngste for å bli værende lengre. Spenningen var på ny stor da Barnas Torg på Petter Egges plass åpnet høsten 2021 – en kjempefin, men veldig liten lekeplass. Ja, så kan en si at «før i tiden» da hadde vi ikke alle disse fancy lekeapparatene, og det ble da folk av oss også. At barn må bruke fantasien, være kreative og leke i skogen. Dette er jeg absolutt enig i, men det betyr ikke at vi ikke kan ha stimulerende og spennende lekeparker i Midtbyen i tillegg. En stor og attraktiv lekeplass vil også være av interesse for handelsstanden i Midtbyen og ikke minst turistnæringen, for å tiltrekke seg flere barnefamilier. Dessuten er det i disse skjermtider med økende passivitet og overvekt i befolkningen kanskje enda viktigere med utfoldende lekearealer som faktisk fenger de dem er ment for?

Bildet er fra åpningen av lekepark i Stiftsgårdsparken i 2019. Foto: Emilie Sofie Olsen

Sommer 2019 var vi som småbarnsfamilie på ferietur i Danmark. Vi var skeptiske til å skulle tilbringe et par dager i storbyen København, hvordan skulle dette gå med to små barn – men her ble vi positiv overrasket. København er et eldorado for barn, med 125 offentlige lekeplasser fordelt over hele byen, hvorav flere også med innendørs tilbud og bemanning. Nå mener ikke jeg at vi trenger flere hundre lekeplasser i Trondheim. Vi har mange fine lekeplasser, blant annet Finalebanen som nevnt innledningsvis, samt «Sirkusplassen» på Lade. Men mange av lekeplassene virker å være mer tilpasset oss voksne enn barna – med installasjoner og scener. Til sammen har lekeplassene i Trondheim fine tilbud, men problemet er at den enkelte lekeplass er liten med få tilbud, det egner seg for kortvarig lek og fenger ikke barn i ulike alderskategorier. Det er ikke en lekeplass i Midtbyen som gjør at vi som barnefamilie velger å dra til byen for å leke. Det vi trenger er stor lekeplass med «alle» tilbud samlet på et sted, slik at en kan ta med seg både treåringen og tolvåringen. At det er vi voksne som må dra med oss barna bort – og ikke barna som går lei.

I fjor sommer var vi på besøk til familie i Drammen, og i den forbindelse ble vi anbefalt Lekeparken i Drammen. I sommer, da vi på ny skulle til Drammen var det en ting begge ungene husket: Den store morsomme lekeplassen. Denne lekeparken ble åpnet i 2011 – her finner du trampoliner, karuseller, husker, sklier, klatrenett, kunstgressbane, skatearena og områder for egentrening. Da vi var her i medio juli i år bugnet det av mennesker, alt fra nyfødte til besteforeldre. Vi trøndere burde se til Drammen, og hente inspirasjon til en stor og god lekeplass for både barn, ungdom og voksne. En lekeplass som fenger alle aldersgrupper. I Drammen bor det i overkant av 100 000, i Trondheim i overkant av 200 000, ca. 20 prosent av befolkningen er barn og unge under 18 år, noe som tilsier 20 000 barn i Drammen og 40 000 barn i Trondheim. Trondheim sentrum en lav andel barnefamilier og færre barn bor i sentrum enn i byen som helhet (fire prosent vs. 20 prosent), desto viktigere å skape et tilbud i byen som gjør at barnefamiliene har lyst til å oppsøke Midtbyen.

Det er kommunen som eier av parker som har mulighet til å tilrettelegge for barn utendørs! Vi mener at Marinen er et flott areal med STORT potensial til å bli Lekeparken vi mangler i Trondheim. Hvorfor skal ikke Trondheim klare det når Drammen kan?

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe.