Det er mange meninger om russetiden, og kanskje spesielt Fastlane, fra mange kanter. Men det er et fåtall av de som uttaler seg som sitter med kunnskap og innsikt. Perspektiv, fakta og kunnskap er vesentlige elementer i enhver debatt, det burde det også være i denne.

Trygve Lundemo, erfaren og renommert kommentator gjorde et forsøk, som inneholdt bare faktafeil om Fastlane. De betalte ikke over 3000 for billetten, det endte på snittpris på 2150 per billett. Ikke solgte vi dårlig, vi solgte opp mot 1600 billetter, veldig nære maksantallet. Ved sju av ti arrangement stengte vi dørene kl. 02.30 og de andre 23.30. Alt etter tidspunkter loven satte, som seg hør og bør. Alt dette er info som var lett tilgjengelig, men ble tydeligvis ikke sjekket ut. Det ble synset fram «sannheter» og summer uten rot i virkeligheten i stedet. Det nevnes også at vi fikk sikkerhetstilskudd fra kommunen på 500 000 og allikevel ikke klarte å tjene penger. Vel, enten er man profitør, eller så man kanskje ikke det, Trygve? Vi la alt av midler i innhold og opplevelse. Resultatet gjenspeiler også hvor mye det koster å arrangere.

Så la oss se på hva russetiden er i dag, for den har utviklet seg siden 1959, som resten av samfunnet.

Russetiden starter ikke 1. mai det året man er russ, som den tradisjonelt gjorde. Den starter to år før. Russegruppene etableres og det skal samles inn penger via dugnad. Russen skal på russetur til Rhodos, Oppdal/Åre (to ganger), de skal kjøpe inn klær og accessories med gruppelogo med mer. Og la det være klart, dette er dyrt!

De blir kontaktet av diverse aktører som skal selge dem alt dette, og litt til. Fastlane er ikke en av disse. Vi er unntaket i en dam av profitører som hiver seg over russen så fort muligheten byr seg. Når man ser den økonomiske gevinsten til disse andre aktørene, så er det kanskje vi som er idioter. Det lever vi godt med, det moralske kompasset er viktigere.

Pengegaloppen stopper ikke med dyre russeturer. De skal på Landstreff i Stavanger eller Fredriksten Festning i Halden også. To dager med fest, som ligger adskillig høyere i pris enn en lokal feiring med åtte dager som Fastlane arrangerer. Med billettkjøpet kommer også reise og overnatting.

Hva med russ som ikke er med i en russegruppe?

De får ikke alle disse opplevelsene som er nevnt over. Mange av dem får ikke mulighet til å feire russetiden i det hele tatt. Det handler som oftest om ekskludering og økonomi.

37 av disse fikk russetiden de på lik linje med annen russ fortjente i fjor, gjennom Fastlane sitt prosjekt «Russetid for Alle».

Der kunne de sende inn en søknad til oss, få maipass til alle arrangement i vår regi og Rosenborg Ballklub bidro med kampbillett til 16. mai for dem. Ingen andre aktører i markedet har en slik løsning.

Fastlane hadde i fjor en kostnad på 3,4 millioner for sju store og fire små arrangement. Prisene til nødvendige leverandører har økt kraftig fra i fjor, og vi har en ekstra dag med større rammer. Allikevel har vi klart å være kreative og gå ned i pris på billettene. Våre regnskap er åpne, og de viser minimalt med overskudd, til info. Dette også et greit unntak fra profitten til alle andre aktører som russen gledelig og ukritisk bruker penger på.

Jeg har snakket med russ som hadde vært på russetur i januar og skulle på en ny en i april, de hadde vært på Rhodos i sommer og skulle på Landstreff i Stavanger. De hadde også naturligvis kjøpt festivalpass til Neon og Festningen Festival.

Fastlane? Nei, for dyrt. Det burde vært gratis, kommunen burde ha betalt et opplegg for dem. De bruker ukritisk titusenvis av kroner på tiden før selve russetiden, men 1.–16. mai bør noen andre betale. Det er dessverre holdningen.

Handler det da om økonomi, eller handler det om prioritering?

Vi i Fastlane sitter ikke med alle løsningene, men vi har hele tiden vært villig og ivrig på å lytte til russen. Vi skal lage en feiring de ønsker i samarbeid med dem, slik vi lyktes godt med i 2022. Utfordringen i år er at de har ikke hatt interesse av dialog, men vært avvisende fra første møte. Nå står de i en vanskelig situasjon, men den kommer som en konsekvens av valg og prioriteringer de selv har tatt.

Når det er sagt, så håper vi virkelig de finner en løsning som gir dem en minnerik, trygg og inkluderende russetid!

Interessert i debatt? Les flere innlegg her!

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe