Tillit sier noe om hvor godt samfunnet fungerer, men det er på det personlige nivået at tilliten dannes. Derfor har vi valgt det som tema for Olavsfest 2023.

Under Olavsfest 2022 framførte Kae Tempest sangen «Grace» i Nidarosdomen. En av linjene i teksten går slik: «I´ve stopped hoping, I´m learning to trust». Denne setningen bygger bro mellom årets tema – «Håp» og tema for 2023 – «Tillit».

Kae Tempest under Olavsfest 2022. Foto: ANDRE LIOHN

Festivalens tema skal ha relevans i både religiøs og ikke-religiøs sammenheng og temaet skal ha en motpol, som åpner opp for debatt og ettertanke. Festivalen har valgt tillit fordi det er et grunnleggende fundament i alle folks liv. Det har betydning på individnivå og samfunnsnivå. Tillit sier noe om hvor godt samfunnet fungerer, men det er på det personlige nivået at tilliten dannes. Du både gir og mottar tillit. Tillit har stor betydning for at vi kan ha et velfungerende samfunn. De fleste av samfunnsområdene hvor vi har utfordringer i dag, dreier seg om tap av eller mangel på tillit – i større eller mindre grad. De mest tydelige eksemplene er Russlands angrepskrig i Ukraina, med drap på sivile og trussel om bruk av atomvåpen, og skytingen ved London pub i Oslo under Pride-feiringen, samt et økende omfang av konspirasjonsteorier. Det som er felles blant disse, er at alle bidrar til å skape ustabilitet og utrygghet i folks liv.

I Norge har vi høy tillit til myndighetene generelt, også i pressede situasjoner. Ipsos omdømmemåling, som ble offentliggjort rett før helga, viser at FHI og Helsedirektoratet har opplevd økende tillit gjennom pandemien, noe som ikke er tilfelle i alle deler av verden. OECD-rapporten fra tidligere i år viser at Norge scorer høyest av alle når det gjelder tillit til myndighetene. Samtidig sier rapporten at offentlig sektor ikke gjør nok for å møte framtidige samfunnsutfordringer og at tilliten til politikere har falt – spesielt i bygdene. By og land skiller seg altså klart her. Mediene i Norge opplever på sin side en økt tillit, i motsetning til i andre land hvor vi ser at tilliten trues og at den politiske debatten og befolkningen polariseres. I USA deles folket i to, der sidene verken klarer å snakke sammen eller enes om felles mål eller sannheter. I stedet lager man seg egne virkelighetsbilder, der motparten beskyldes for å lyve og desinformere, og der mediene trekkes ut mot hver sin fløy. Tilliten som skapes av felles erfaringer, felles verdensbilde og felles referansegrunnlag, faller bort. Fiendebilder dyrkes i stadig større grad, på bekostning av tradisjonelle interessefellesskap, som eksempelvis klasse, yrke og familie. Utenforskap gir grobunn for mistillit og veien viser seg kort til at ytterliggående krefter skaffer seg fotfeste.

Olavsfest har i sin sekstiårige historie gjennomgått en betydelig utvikling. I begynnelsen var festivalen en lukket kirkemusikkfestival og knyttet direkte til kirkens olsokfeiring. I dag er festivalen åpnet opp og gjort aktuell for alle mennesker, helt uavhengig av hvem du er. Olavsfest skal gjennom kunst- og kulturopplevelser, men også gjennom et stadig større og viktigere program med samtaler og debatter, by på opplevelser som både engasjerer, utfordrer og kanskje åpner sider av deg selv du ikke visste fantes. Jeg mener at Olavsfest er den viktigste festivalen for refleksjon rundt verdispørsmål i vår tid, hvor festivalen har gjennomgått en gradvis endring som følge av dristige valg av festivalen og aktører Olavsfest samarbeider med. Olavsfest har utfordret og satt dagsorden for både viktige og vanskelige spørsmål som har betydning i folks liv. Kirken er også stadig i utvikling og viser sammen med Olavsfest at det mulig å utfordre og stadig trekke nye grenser. Olavsfest må bli enda mer aktuelle for yngre mennesker enn vi er i dag. Dette vil jeg prioritere gjennom å sette dagsorden som bidrar til å skape refleksjon også for denne aldersgruppen.

Olavs gravkirke var Nordens viktigste pilegrimsmål gjennom middelalderen. I dag skjer det en tung satsing rundt pilegrimsledene som ender opp i byen vår og hvor Trondheim er en del av nettverket Europeiske kulturruter. Gjennom dette internasjonale samarbeidet vil vi oppleve en stadig større oppmerksomhet rundt samarbeid, kulturutveksling og kompetanseoverføring mellom forskjellige land. Dette er viktig for å skape en internasjonal dialog rundt utfordringene vi står overfor. Olavsfest blir en enda viktigere plattform for dette arbeidet gjennom å skape gode møteplasser og ved hjelp av god programmering.

Jeg opplever nå et stort og oppriktig engasjement blant folk, og dette er en av årsakene til at jeg søkte jobben. Jeg har fått tillit til å lede arbeidet, og ved å støtte meg på mine erfarne, dyktige og hyggelige kolleger, er jeg overbevist om at Olavsfest fortsatt og i enda større grad skal være en festival som er vanskelig å forholde seg upåvirket til. Jeg går inn i stillingen både med ærefrykt, respekt og en god dose selvtillit.

Bli med i Midtnorsk debatt sin Facebook-gruppe

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!